PSTN για Web Addicts

Published by stelabouras in Internet, Misc, Software, Tech

pstn 

Όντας πάνω από δύο βδομάδες στην Κρήτη και περιμένοντας εναγωνίως την 2Play να έρθει, έχω αναγκαστεί να συμβιβαστώ με τις χαρές των 56k (στην καλύτερη). Αν και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα το κινητό για να παρακολουθώ τις εξελίξεις (Gmail, Twitter, Greader, Gtalk) μέσω της μεθόδου που είχαμε παρουσιάσει στο δέκατο επεισόδιο του Vidcast, η εγκατάσταση του τηλεφώνου βελτίωσε κάπως τα πράγματα.

Παρόλα αυτά το downgrade από 2Play σε PSTN ήταν κάτι το απότομο και εκτός από την υπομονή που απαιτείται, πρέπει να γίνουν αρκετοί συμβιβασμοί, που όμως δεν είναι απαγορευτικοί, ακόμη και για όσους είναι web addicts!

Παρακάτω ακολουθεί ένας απλός οδηγός για να ‘αντέξετε’ όταν οι ταχύτητες της σύνδεσης είναι χαμηλές.

No auto downloads

Εκτός από το αυτόματο update check που κάνουν οι εφαρμογές όταν ανοίγουν και το background download νέων εκδόσεων (λέγε με Firefox), αρκετά προγράμματα (π.χ. itunes) είναι ρυθμισμένα να κατεβάζουν νέα resources όταν είναι αυτά διαθέσιμα (podcasts / vidcasts). Κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό σε μια σύνδεση των 24Mbps αλλά απαγορευτικό σε μια PSTN.

Φροντίστε λοιπόν να κλείσετε τα προγράμματα που προσπαθούν να κατεβάζουν αυτόματα νέες εκδόσεις και αρχεία από το δίκτυο, κόβοντας σας έτσι την πρόσβαση με το καλημέρα, ή απλά να σταματήσετε το download των updates / resources χωρίς να τα κλείσετε.

Disable updates

Σαν συνέχεια του πρώτου κανόνα, το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα που σας ζητούν να τα αναβαθμίσετε μέσω του Web. Και αυτό περιλαμβάνει system updates, game patches και νέες εκδόσεις εφαρμογών.

Αποφύγετε τα παραπάνω αν ο σκοπός που έχετε συνδεθεί είναι η πληροφόρηση και όχι η παρακολούθηση της progress bar καθώς γεμίζει αργά.

Widgets;

Στην ίδια κατηγορία, μοιραίως, συμπεριλαμβάνονται και τα widgets / gadgets. Όλα αυτά τα μικρά προγράμματα που απαιτούν σύνδεση στο δίκτυο για να λειτουργήσουν (από weather, currency μέχρι translation widgets) θα ήταν καλύτερα να μην την απαιτήσουν όσο είστε online με την PSTN.

Ένας τρόπος για να μην γίνει αυτό, φυσικά, είναι να μην απαιτήσετε εσείς να τρέξουν, αλλά και πάλι, αν έχουν το συνήθειο να δρουν από μόνα τους, απλά κλείστε τα (για τους χρήστες MacOSX προτείνω το “Disable dashboard” widget, πολύ χρήσιμο και από άποψη μνήμης).

No multiple logins

Κλασσική περίπτωση: Ο email client διαχειρίζεται > 2 accounts και το IM πρόγραμμα (π.χ. Adium) πάνω από 3 profiles (msn, gtalk, yahoo, aim) προσπαθώντας έτσι να συνδεθεί ταυτόχρονα παντού, χωρίς φυσικά να τα καταφέρνει εύκολα.

Η λύση εδώ είναι η χρήση web-based email clients όπου μπορείτε (θα επεκταθούμε παρακάτω σε αυτό τον τομέα) καθώς και η σύνδεση σε κάθε IM network ένα-την-φορά που διασφαλίζει πως στο τέλος θα είστε συνδεδεμένοι (με λίγη τύχη) σε όλα.

Headers only downloads for emails

Αν πάλι αποφασίσετε πως δεν μπορείτε χωρίς τον desktop email client σας, τότε ρυθμίστε τον έτσι ώστε να κατεβάζει μόνο τα headers των emails και όχι όλο το περιεχόμενο, γλυτώνοντας έτσι αρκετό bandwidth, διαβάζοντας εκτενώς μόνο τα emails που σας ενδιαφέρουν.

Simple html interface

Στην αντίθετη περίπτωση που με ακούσατε και αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε το φοβερό web interface του Gmail account σας, φροντίστε να αρκεστείτε στο ‘Simple HTML’ version και όχι στην Ajax-powered έκδοση με το ενσωματωμένο Gtalk gadget και όλα αυτά που για να τα δείτε θα περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά (αν δεν κάνει timeout ο browser).

Το απλό HTML interface διασφαλίζει πως τα δεδομένα που θα κατέβουν θα είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται να δείτε, χωρίς fx αλλά η ουσία της πληροφορίας.

Google gears is your friend

Καλή η πληροφόρηση μέσω email, αλλά τι γίνεται με τα RSS feeds; Worry not! Μπορεί όντως η χρήση RSS clients να είναι απαγορευτική σε μια τέτοια περίπτωση, παρόλα αυτά υπάρχει λύση!

Εάν δεν έχετε βάλει τον Google Reader στην ζωή σας τότε (φροντίστε να το κάνετε) μπορείτε απλά να περιμένετε καθώς όλα τα RSS (headers only πάλι, αν μπορείτε) κατεβαίνουν, ώστε να τα διαβάσετε offline στην συνέχεια με την ησυχία σας. Αν πάλι χρησιμοποιείτε Google Reader, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Η λύση ακούει στο όνομα Google Gears και αναλαμβάνει να κατεβάσει γρήγορα τα RSS items, τοπικά στον σκληρό σας, καθιστώντας δυνατή την ανάγνωσή τους μέσω του interface του Google Reader, σε offline mode.

Το Google Gears είναι διαθέσιμο επίσης και στο Google Docs, που σημαίνει πως μπορείτε να κατεβάσετε τα online έγγραφά σας τοπικά, να τα επεξεργαστείτε offline και να τα κάνετε sync με το δίκτυο όταν ξανασυνδεθείτε! Πολύ χρήσιμη επίσης είναι και η πρόσφατη εκμετάλλευση του Google Gears API από το WordPress (WordPress Turbo στην έκδοση 2.6), που βοηθάει περισσότερο προς αυτόν τον τομέα.

Online gaming;

Και ερχόμαστε προς το τέλος του οδηγού, θίγοντας το θέμα του Online gaming σε μια PSTN γραμμή.

Εκεί υπάρχουν περιπτώσεις:

  • Αν είστε στην κατηγορία των gamers που όταν ακούν online gaming σκέφτονται Call of Duty, Quake, Unreal Tournament, Counter Strike τότε τα πράγματα είναι κάπως σκούρα καθώς ακόμη και η ελάχιστη καθυστέρηση, ακόμη και τα λίγα παραπάνω ms lag μετράνε σημαντικά και μάλλον δεν θα μπορείτε να χαρείτε gaming έτσι.
  • Αν πάλι είστε WoW gamer τότε απλά συμβιβάζεστε πως το spell που θα κάνετε θα πάρει 5sec για να γίνει και συγχρονίζετε τις κινήσεις σας κατάλληλα (για PvP ούτε λόγος).

Αυτά τα λίγα σχετικά με την PSTN. Δύο είναι οι χρυσοί κανόνες πάντως: Ποτέ να μην φορτώνετε πάνω από 2 σελίδες ταυτόχρονα και .. υπομονή! Κυρίως υπομονή μέχρι να βρείτε καλύτερη σύνδεση!

Comments (2)

foveros
July 22nd, 2008 at 5:27 pm

Pssssss!
Exo na xrisimopiiso dialup apo to…2000!
Oi palies kales meres ;-)

kmak
July 25th, 2008 at 10:05 am

Krhth e? 2 bdomades kiolas. Maista. Kalh arxh.