Almost human chatbot?

Published by ispofacto in Hardware, Internet, Misc, Software, Tech

chatbot 

Κάθε χρόνο δίνεται ένα βραβείο το Loebner Prize σε ένα chatbot software που μπορεί να προσομοιάσει όσο πιο πολύ είναι δυνατό έναν άνθρωπο σε μια συνομιλία. Αποτελεί μια έκδοση του Turing test, που με λίγα λόγια αποτελεί ένα τεστ που δείχνει κατά πόσο ένα πρόγραμμα έχει ΑΙ. Ο σκοπός του τεστ είναι ένας ανθρώπινος κριτής να μην μπορεί να καταλάβει αν μιλάει σε μια μηχανή ή σε έναν πραγματικό άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής κάνενα software δεν το έχει καταφέρει. Φέτος το βραβείο πήρε ένα chatbot software με το όνομα Elbot της Artificial Solution. Σύμφωνα με το διαγωνισμό αν το πρόγραμμα καταφέρει να ξεγελάσει το 30% των κριτών ότι είναι άνθρωπος και όχι πρόγραμμα τότε έχει περάσει το Turing Test. Το Elbot έπιασε ποσοστό 25%.

Αν είστε περίεργοι και θέλετε να μιλήσετε με το Elbot μπορείτε να πάτε στην ανάλογη σελίδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να πάτε στο newscientist.com! Πάντως προσωπικά από μια απλή συνομιλία που είχα μαζί του, δεν μπορώ να κατάλαβω πως κατάφερε να ξεγελάσει κριτές…!

Comments (4)

telas
October 15th, 2008 at 1:33 am

αυτο που κάνει όταν δεν ξέρει κάτι ειναι να σου απαντάει με ερωτήσεις πχ

- πόσο χρονών είσαι;
- πόσο χρονών με κόβεις;

γενικά θέλουν πολλά ψωμιά ακόμη για να μπορέσουν να φτιάξουν AI

lm
October 15th, 2008 at 9:26 am

Εχω την εντύπωση ότι δεν θα ξεγελούσε ούτε μικρά παιδιά!

maksek
October 15th, 2008 at 3:51 pm

Μίλησα 5 λεπτά μαζί του και στην αρχή μου έλεγε ασυναρτησίες. Όταν του την είπα απάντησε ωραία, και μετά όταν του είπα ότι βαρέθηκα μου πρότεινε να αλλάξει σε “eliza mode” για να μου προσελκύσει το ενδιαφέρον! Με τα τελευταία γέλασα λίγο οπότε πήρε ένα 3/10 στη βαθμολόγησή του! Δεν τον χάλασε!!! :-)

ΥΓ. Θυμάμαι ότι όταν είχε βγει η ταινία Α.Ι. του Σπίλμπεργκ υπήρχε στο official site ένα πρόγραμμα ΑΙ που ήταν πάρα πολύ καλό για την εποχή του και για ένα promotional site όπως εκείνο.