MUDs, 30 χρόνια μετά

Published by stelabouras in General

mud 

Πριν 2 μέρες, τα MUDs έκλεισαν 30 χρόνια ζωής. Ίσως το όνομα αυτό να μην λέει κάτι σε αρκετούς νέους gamers που έχουν συνηθίσει τον μεταγενέστερο όρο, MMOs ή mmorpgs. Ο πρώτος λοιπόν τίτλος του είδους, δεν είναι άλλος από το Multi User Dungeon, που δημιουργήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1978 από τον Richard Bartle σε assembly και ουσιαστικά πρόκειται για τον “αρχαιότερο” online κόσμο.

Ο ίδιος ο δημιουργός, κάνει στο blog του την δική του αναδρομή του στο είδος, ένα είδος που χρειάστηκε αρκετό καιρό για να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό και να αγκαλιαστεί τελικά ως mmo genre από εκατομμύρια παίκτες.

Στις μέρες μας που τα massively multiplayer online role playing games έχουν γίνει πλέον trend, οι εταιρίες προσπαθούν να δώσουν στους τίτλους μια online χροιά, άλλες φορές επιτυχημένα (Warcraft trilogy > World of Warcraft) άλλες φορές όχι (cancelled Halo mmo game).

Μόλις χθες, η Bioware, δημιουργός των αξιομνημόνευτων Baldur’s Gate και Knights of the Old Republic τίτλων, ανακοίνωσε ένα νέο mmo που θα βασίζεται στο Star Wars universe ( Star Wars: The Old Republic ) που όλοι εύχονται να μην έχει την τύχη της προηγούμενης μέτριας προσπάθειας, Star Wars Galaxies.

Ας ελπίσουμε πως το είδος έχει αρκετό μέλλον μπροστά του, με αρκετούς τίτλους να προσπαθούν να κερδίσουν τους gamers από το World of Warcraft, και την Blizzard να δουλεύει πάνω σε ένα ακόμη (secret) mmo.