Bookmarks Toolbar, shortcuts και bookmarklets

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech

bookmark 

Μετά το ξέσπασμα του centralized web, χρήσιμα features των browsers άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, μέχρι που για κάποιους αντικαταστάθηκαν τελείως από αντίστοιχες online υπηρεσίες. Κλασσικό παράδειγμα φυσικά, αποτελούν τα bookmarks (ή στα ελληνικά “Αγαπημένα” / “Αγαπημένοι σύνδεσμοι” [brr]).

Με υπηρεσίες, όπως το del.icio.us, να προσφέρουν αποθήκευση των bookmarks στους servers τους ώστε να υπάρχει ένα σημείο κεντρικό σημείο αναφοράς, οι χρήστες άρχισαν να προτιμούν αυτές τις λύσεις έναντι των local bookmarks, ειδικά όταν κάτι τέτοιο τους διευκόλυνε αρκετά στην μεταφορά από PC σε PC. Έτσι λοιπόν σήμερα αρκετοί δεν χρησιμοποιούν τα bookmark mechanics των browsers, όσο ελκυστικά και αν φαίνονται (βλ. παρακάτω), και καταφεύγουν στις online υλοποιήσεις.

save-bookmark

Προσωπικά χρησιμοποιώ το del.icio.us καθημερινά και έχω διατηρήσει τον αριθμό των Firefox bookmarks στο ελάχιστο. Τόσο όμως ώστε να κρατήσω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και βοηθητικά στο browsing bookmarks.

Bookmarks Toolbar

Τα μόνα bookmarks που χρησιμοποιώ βρίσκονται στον φάκελο, και κατά επέκταση στην ειδική toolbar του Firefox, που ονομάζεται Bookmarks Toolbar. Τα bookmarks εμφανίζονται κάτω από το Navigation toolbar και αποτελούν έναν γρήγορο τρόπο μετάβασης σε διάφορα websites.

Το Bookmarks toolbar μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται με επιλογή του χρήστη και περιέχει links σε σελίδες αλλά και bookmarklets, μικρά δηλαδή κομμάτια κώδικα (javascript) που εκτελούνται πάνω στην σελίδα του βλέπει ο χρήστης, εκτελώντας μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Τι περιέχει το Bookmarks Toolbar μου

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα screenshot του Bookmarks Toolbar μου. Συνήθως είναι απενεργοποιημένο και επιλέγω να εμφανίζεται μόνο όταν χρειάζομαι κάποιο από τα bookmarks που περιέχει. Θα μου πείτε, έξτρα κόπος, αλλά προτιμώ να κρατάω το interface όσο πιο απλό γίνεται.

bookmarks-toolbar

Το toolbar χωρίζεται σε 2 ομάδες, αυτή των bookmarks (7 πρώτα στοιχεία) και αυτή των bookmarklets (6 τελευταία).
Στα bookmarks περιέχονται:

  • Delicious (οξύμωρο αλλά πολύ χρήσιμο)
  • New post (link στην σελίδα συγγραφής νέου post στο Wiggler, τελευταία έχει αραχνιάσει λίγο, ε;)
  • Google Services (Google Analytics / Gmail / Greader / Gdocs, χρήσιμα για όποιον χρησιμοποιεί αρκετά Google services)
  • Wiggler Sitemap Ping (ανανέωση του Wiggler sitemap μέσω του αντίστοιχου WordPress plugin, με GET request)

Η ομάδα των bookmarklets περιέχει:

  • Share on Facebook (για share ενός Wiggler post απευθείας στο Facebook)
  • TwitterKeys (για χρήση μικρών icons μέσα σε μηνύματα του Twitter και όχι μόνο ☃)
  • Press This (bookmarklet του WordPress για γρήγορο post)
  • Syncotype (εξαιρετικό εργαλείο για grid design)
  • Add to Wishlist (απευθείας εισαγωγή σε Amazon Wishlist)
  • και…focus, ενός test tool που σχεδιάζω εδώ και καιρό και ακόμη δεν βρήκα τον χρόνο να το τελειώσω (αδικαιολόγητος)

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω bookmarks ο χρήστης μπορεί να ορίσει keywords για να τα καλεί πιο γρήγορα, όπως και να επιλέξει να φορτώνονται στην sidebar, παρόλα αυτά προτιμώ το απλό click σε αυτά, όποτε τα χρειάζομαι. Γενικότερα πάντως, ένα καλό productivity tip είναι να ορίσετε με κάποιο shortcut τα bookmarks ώστε να τα καλείτε χωρίς την εμφάνιση του toolbar.

Εσείς χρησιμοποιείτε local bookmarks;

Comments (1)

Sugarenia
December 11th, 2008 at 10:58 pm

Μέχρι πρόσφατα δεν χρησιμοποιούσα καθόλου bookmarks, ούτε del.icio.us ούτε τοπικά, το content που με ενδιαφέρει το παρακολουθώ με RSS και όλα τα ενδιαφέροντα links για υπηρεσίες αποθηκεύονταν στο PIM της επιλογής μου (το Together).

Τελικά όμως χρειάζονται και τα bookmarks – ειδικά για bookmarklets και διάφορα έξυπνα μικρά εργαλεία που βολεύουν πολύ, όπως αυτά που ανέφερες.

Οπότε τα οργάνωσα σε folders στην bookmarks toolbar και πιστεύω ότι είναι καλύτερα.