Τα πιο αθόρυβα ανεμιστηράκια

Published by Petrakeas in Hardware

nexus_fans

Μέχρι τώρα είχα 2 ανεμιστηράκια 12cm SilenX, ένα στο μπροστά κάτω στο κουτί και ένα πάνω στην ψήκτρα του επεξεργαστή. Αφού διάβασα κάποια άρθρα στο silentpcreview αποφάσισα να δοκιμάσω τα 12ρια ανεμιστηράκια της Nexus.

Η διαφορά ήταν τεράστια. Όταν ανοίγω τον υπολογιστή το μόνο που ακούω είναι τον σκληρό δίσκο να ανεβάζει στροφές και μετά τίποτα.. Το παράξενο της ιστορίας είναι ότι τα Nexus κοστίζουν γύρω στα 7 ευρώ, ενώ τα Silenx 17 ευρώ. Φαίνεται στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το ρητό: ό,τι πληρώνεις παίρνεις…

Να σημειώσω ότι στην απόλυτη ησυχία συνέβαλε και το Accelero TWIN TURBO, που κρατούσε την HD4870 δροσερή παρά το γεγονός ότι είναι από τις πιο ζεστές κάρτες γραφικών εκεί έξω..

Comments (7)

Tweets that mention Τα πιο αθόρυβα ανεμιστηράκια at Wiggler -- Topsy.com
December 13th, 2009 at 10:44 pm

[...] This post was mentioned on Twitter by Wiggler.gr and Nikos Kouremenos, grblogs. grblogs said: [wiggler] Τα πιο αθόρυβα ανεμιστηράκια: Μέχρι τώρα είχα 2 ανεμιστηρÎ.. http://bit.ly/6taVbz [...]

orck
December 14th, 2009 at 10:32 pm

Με ενδιαφερει το θεμα. Μηπως ξερεις τα ακριβη μοντελα των δυο ανεμιστηρων. Επισης εαν ξερεις τα CFM που μετακινουν σε ποσα dB;

Petrakeas
December 15th, 2009 at 1:58 am

Για μετρήσεις CFM και db δες εδώ:
http://www.silentpcreview.com/article695-page2.html

Τα μοντέλα τα ‘καλά’ είναι τα 120MM BASIC ή white/blue led
ΠΡΟΣΟΧΗ: τα PWM μοντέλα της Nexus δεν είναι αρκετά καλά…

Ionas
December 15th, 2009 at 3:05 pm

Petro,

Epidi skeftomai kai egw na parw to Accelero Twin Turbo pou aneferes sto post, ithela na se rwtisw se poia 4870 to exeis valei panw (diladi poiou katasksevasti).

Rwtaw giati exw mia Sapphire 4870 kai diavasa se diafora forum posts oti xreiazetai na planareis/kopseis ligaki kapoia ramsinks… xreiastike se esena?

Petrakeas
December 15th, 2009 at 4:21 pm

Ιονά και εγώ saphire έχω και όντως το τελευταίο ψυχτράκι για τη μνήμη δε χωράει, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί γιατί υπάρχει άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η HD4870 στο πίσω μέρος της έχει 5 μικρά chipάκια (voltage regulatros) για τα οποία παρέχονται ψυκτράκια από το accelero twin turbo. Ωστόσο δεν καταφέρνουν να τα ψήξουν. Συγκεκριμένα η κάρτα έκλεισε από υπερθέρμανση.
Η λύση είναι να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου τα ψυκτράκια της accelero, αλλά να χρησιμοποιήσεις την αρχική κόκκινη μεταλλική πλάκα της μανίσιας ψύκτρας (χωρίς το ανεμιστηράκι), αφού πρώτα ξεβιδώσεις το πλαστικό από πάνω της. Έπειτε θα εγκαταστήσεις το twin turbo στη GPU. Έκανα και κάποιες αλλαγές στο bios ώστε το ανεμιστηράκι να λειτουργεί στο 29% σε Idle και φτάνει τα 45% σε heavy load.
Σχετικά με το red plate για ψύξη μνήμης και Vreg δες εδώ:
http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=3355691&postcount=2

Ionas
December 15th, 2009 at 11:14 pm

Great, thanks για το link, μου έσωσες πολύτιμο χρόνο και πολλά “wtf did I do wrong” :)

Εσένα τώρα φαντάζομαι όλα κανονικά και αθόρυβα; Δοκίμασες μήπως overclocking? (γενικά δε το κάνω στις κάρτες μου με stock cooler αλλά λέω τώρα μήπως και το δοκιμάσω)

Petrakeas
December 16th, 2009 at 5:56 am

Ναι όλα πάνε ρολόι και αθόρυβα :-)
H θερμοκρασία της GPU είναι αρκετά χαμηλά και σηκώνει άνετα ovrclocking αλλά δε το δοκίμασα γιατί θα αυξηθεί και η θερμοκρασία των voltage regulators, των οποίων η ψύξη δε βελτιώνεται σημαντικά από το twin turbo.
Κάτι που μπορεί να βοηθήσει εκεί χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στο twin turbo είνα αυτό:
http://www.nordichardware.com/news,9604.html
αλλά προσφέρεται για extreme καταστάσεις!!!