Trim και SSD

Published by Petrakeas in Hardware, Software, Tech

ssd

Οι SSD είναι το μέλλον στην αποθήκευση δεδομένων. Αργά ή γρήγορα όλοι θα κάνουμε τη μετάβαση και πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα. Μπορεί οι SSD να είναι απίστευτα γρήγοροι, αλλά προκειμένου να διατηρηθούν οι επιδόσεις τους στο χρόνο πρέπει να γίνει χρήση της εντολής TRIM.

Για να γίνει αυτό πρέπει το σύστημα σας να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις στους παρακάτω τομείς: SSD (firmware), SATA controller (driver), λειτουργικό σύστημα, διάταξη SSD. Δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί η εντολή TRIM πρέπει να το υποστηρίζουν και τα 4 κομμάτια της παραπάνω αλυσίδας. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε παρακάτω.

Συγκεκριμένα:

Φροντίστε ο SSD που θα αγοράσετε να αναφέρει ότι υποστηρίζει TRIM. Μπορείτε βέβαια να πάρετε κάποιον που δεν έχει ακόμα αυτή τη δυνατότητα, αλλά να την αποκτήσει με firmware update. Γνώμη μου είναι να επενδύσετε σε κάτι που παίζει out of the box.

Τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουν TRIM είναι τα windows7 και κάποια linux distributions αν έχει γίνει compile ο πυρήνας με αυτή τη δυνατότητα.

Ο κρίκος ανάμεσα στον SSD και το λειτουργικό είναι ο SATA controller. Δηλαδή το chip το οποίο παίρνει τα δεδομένα από τη θύρα όπου “κουμπώσατε” τον SSD με το SATA καλώδιο του. Όλες οι μητρικές έχουν ένα ή δύο SATA controllers. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε μία PCI κάρτα με SATA controller και τις αντίστοιχες SATA ports για να συνδέσετε τις συσκευές σας.

Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα “περάσει” η εντολή TRIM από τον SATA controller στον SSD είναι ο driver που χρησιμοποιεί. Ο default driver των windows7 υποστηρίζει TRIM για τους περισσότερους controllers (intel, nvidia). Ωστόσο αν βάλετε τον driver του κατασκευαστή υπάρχει πιθανότητα να μην το υποστηρίζει.

Αν έχετε intel sata controller (πχ ich10r) και δε θέλετε τον default windows 7 driver αλλά της intel, μπορείτε να εγκαταστήσετε το νέο πακέτο drivers RST. Είναι πιο γρήγοροι από τον driver των Windows7 και υποστηρίζουν TRIM όπως αναφέρει η ίδια η intel.

Αφού συνδέσετε τον SSD η μητρική μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του (μέσω του SATA controller) με 3 τρόπους: ide mode, AHCI mode, RAID mode. Αυτό είναι θέμα ρύθμισης στο Bios. Για να λειτουργήσει το TRIM πρέπει να έχετε είτε AHCI mode είτε RAID mode. Προσοχή! Αν κάνετε συστοιχία RAID (δηλαδή συνδέσετε πολλούς SSD σε συστοιχία) τότε δεν παίζει το TRIM! Άλλο “raid mode” και άλλο συστοιχία RAID. Γενικά το AHCI έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παλιό IDE όπως είχα γράψει σε σχετικό post, οπότε σας το συνιστώ.

Για να συνοψίσω, αν θέλετε TRIM πρέπει να έχετε SSD που να το υποστηρίζει, AHCI mode στο bios και windows 7. Όλο το post αναφέρεται στο πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Στο μέλλον ίσως κάποιοι περιορισμοί να εξαλειφθούν.

Comments (6)

themos
June 22nd, 2010 at 6:41 pm

Πήρα πρόσφατα 2 X25-M της Intel και προτίμησα να θυσιάσω το trim για να έχω το RAID. Το Trim επηρεάζει μόνο τα writes και όχι τα read της συσκευής. Οπότε Τα reads είναι μόνιμα στο διπλάσιο, ενώ τα writes είναι αρχικά στο διπλάσιο και σιγά-σιγά θα πέφτουνε.

Το θέμα είναι, η καθυστέρηση λόγω έλλειψης trim μπορεί να μειώσει το write rate στο μισό?

Petrakeas
June 22nd, 2010 at 7:03 pm

Βασικά.. το raid σε ssd δεν είναι υπερβολή; Εκμεταλλεύεσαι κάπως την παραπάνω ταχύτητα; Έχω διαβάσει ότι μπορεί να ρίξει πάρα πολύ τις επιδόσεις η έλλειψη trim, παραπάνω από το μισό. Αλλά δε θυμάμαι τώρα να σου πω συγκεκριμένα.
Αν δεις κάποια διαφορά στο μέλλον γράψε εδώ!

themos
June 23rd, 2010 at 12:37 am

Ε με το raid πας στο x2 σε ταχύτητα, 500MB/s read(!) και 150MB/s writes. ΠΧ αντί να πάρεις έναν 160GB Intel, παίρνεις 2 80GB στα ίδια λεφτά και έχεις διπλάσιο performance.

Petrakeas
June 23rd, 2010 at 4:05 am

Κατάλαβα.. Αλλά αυτά είναι sequential speeds αν δεν κάνω λάθος. Βλέπεις διαφορά στο boot time ή στο άνοιγμα προγραμμάτων;

themos
June 23rd, 2010 at 11:20 am

Προφανώς η αίσθηση είναι ότι όλα φυσάνε, αλλά δεν έχω συγκρίνει με non-raid ssd για να ξέρω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα.

SSDs για το λαό at Wiggler
May 31st, 2011 at 11:44 am

[...] στο wiggler έχω γράψει πολλές φορές για SSD και για το trim 31/05/2011 Related postsTrim και [...]