Macbook και electroshock

Published by Petrakeas in Hardware

How-to-Properly-Wrap-Your-Macbook-Power-Cord

Έχω έναν Macbook pro του 2010 Q2, οποίος έρχεται με 2 βύσματα για τον φορτιστή. Ένα με 2 pins και ένα με 3 pins μαζί με γείωση. Όταν συνδέω το πρώτο και φορτίζει, νιώθω μια μικρή δόνηση στο aluminum case του Μacbook όταν κουνάω γρήγορα το χέρι πάνω του. Το πιο ενοχλητικό όμως, που συμβαίνει σπάνια, είναι ένα μικρό “ηλεκτρικο σοκ” που νιώθω στο δεξί μου χέρι όταν ακουμπάει στην κάτω δεξιά γωνία του macbook κοντά στο DVD. Απ’ ό,τι έψαξα αυτό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στους Μacbook με aluminum case και είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι η Apple βάζει πολύ πιο πάνω το design από τη σωστή υλοποίηση (π.χ. σπάσιμο καλωδίων USB, κεραία στο iPhone 4).

Ένα ακόμα μειονέκτημα του aluminium case είναι ότι είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας και η default ρύθμιση της Apple για την ταχύτητα των ανεμιστήρων είναι πολύ αργή, οπότε υπερθερμαίνεται σε σημείο που να μπορείτε να πάθετε έγκαυμα αν το βάλετε πάνω στα πόδια σας. Τέλος, λόγω του αλουμινίου (το οποίο δεν επιτρέπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να περνάει από μέσα του), το μοναδικό σημείο επικοινωνίας επικοινωνίας του Μacbook με τον έξω κόσμο (WiFi, Bluetooth) είναι η μάυρη πλαστική στύλη κάτω από την οθόνη, οπότε όταν όταν το σήμα του WiFi είναι ασθενές πρέπει να το στοχεύεις προς το access point!

Μία λύση για τη ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων είναι το fan control. Σχετικά με το ηλεκτροσοκ δυστυχώς θα σταματήσω να χρησιμοποιώ το βύσμα με τα 2 pins πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κουβαλαώ το μεγάλο καλώδιο με τα 3 pins. Προσωπικά, θα προτιμούσα η Apple να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε τέτοια θέμετα παρά πχ στην ταχύτητα με την οποία αναβοσβήνει το led του Macbook όταν είναι σε sleep mode…

Comments (6)

Δημήτρης
July 30th, 2011 at 10:32 am

μήπως η πρίζα σου δεν έχει γείωση; Το ίδιο γίνόταν κ σε μένα.

Petrakeas
July 30th, 2011 at 12:49 pm

Δημήτρη τι εννοείς; Ίσα ίσα η γείωση δοουλεύει γιατί όταν συνδέω το καλώδιο με τα 3 pins η “διαρροή” από το case πάει προς το γη και δε με χτυπάει κάτι. Το πρόβλημα παρουσιάζετα με το βύσμα των 2 pins, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στη γείωση.

Δημήτρης
July 30th, 2011 at 2:47 pm

Εχεις δίκιο. ;) το τσέκαρα μόλις τώρα ξανά.

basilis
July 31st, 2011 at 8:55 am

ΕΧΩ το ιδιο προβλημα. αγορασμενο απο ηπα,και το καλωδιο που εδιναν μαζι ειναι με 3 πινς,το ενα για γειωση.
υπαρχει τετοιος ανταπτορας για ελληνικη πριζα;

Petrakeas
August 1st, 2011 at 1:21 am

Και εγώ από αμερική το πήρα. Φυσικά και υπάρχει βύσμα. Πάνε σε οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρικά και θα βρεις.

DeltaMi
August 1st, 2011 at 10:41 am

Έχω και εγώ το ίδιο ακριβώς πρόβλημα σε ένα MBP.Βεβαίως από τότε που μου το έκλεψαν σταμάτησα να το έχω!!!Στο ΜΒΑir χρησιμοποιώ την επέκταση με την γείωση.Απο τότε που η Αpple μπήκε στο τρυπάκι κάθε χρόνο και καινούργιο μοντέλο έχει πέσει κατακόρυφα η ποιότητα της και προφανώς η αξία μεταπώλησης.
Διορθώστε με άμα κάνω λάθος αλλά επι εποχή PPC δεν θυμάμαι σε κάθε φορά που έβγαινε καινούργιο μοντέλο να εμφανίζονταν προβλήματα.
Πλέον έχω σταματήσει να αγοράζω προϊόντα πριν εμφανιστούν και λυθούν τα προβλήματα τους.