How to : Python σε κινητά s60 απο την Nokia

Published by stelabouras in Gadgets, Software, Tech

Καλώς ήρθατε σε ένα απο τα πρώτα tutorials του Wiggler! Σήμερα θα αναφερθούμε στην πορεία εγκατάστασης της γλώσσας Python καθώς και στην εκτέλεση μικρών χρήσιμων προγραμμάτων γραμμένα στην ίδια που επεκτείνουν τις ήδη αναρίθμητες δυνατότητες των κινητών τύπου s60 της Nokia.

Καταρχάς ανάλογα με την γενιά του κινητού s60 που διαθέτει κανείς, κατεβάζει απο το site της Nokia τα αντίστοιχα αρχεία ( αφού πρώτα γίνει μέλος του Nokia Club – μην ανησυχείτε, είναι τζαμπέ ) :

Αφού κατεβάσουμε το αντίστοιχο συμπιεσμένο αρχείο, αποσυμπιέζουμε τα περιεχόμενα του σε έναν φάκελο του υπολογιστή. Στην συνέχεια ρίχνουμε ένα βλέφαρο στα 2-3 pdf που συνοδεύουν τα .sis αρχεία της Python τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα κατα την συγγραφή δικών μας προγραμμάτων αλλά και για troubleshooting αν πάει κάτι στραβά ( που αμφιβάλλω αλλά ποτέ δεν ξέρεις! ).
Μέσα στον φάκελο με τα αποσυμπιεσμένα αρχεία υπάρχουν 2 .sis τα οποία πρέπει να εγκατασταθούν στο κινητό μας ( αν υπάρχουν λιγότερα ή περισσότερα μην αγχώνεστε, απλά εγώ κατέβασα την έκδοση για το 3230, που έχει 2 .sis αρχεία μέσα ).Αυτά λοιπόν τα δύο αρχεία θα πρέπει να τα εγκαταστείσετε στο κινητό σας με έναν απο τους 3 παρακάτω τρόπους :

  • Μέσω του λογισμικού της Nokia, Nokia Suite.
  • Με αποστολή των αρχείων μέσω bluetooth στο κινητό.
  • Με άμεση μεταφορά στην κάρτα μνήμης του κινητού, αν υπάρχει διαθέσιμος card reader.
Αφού μεταφέρετε τα αρχεία στο κινητό σας, προχωρήστε στην εγκατάστασή τους ( είναι προτιμότερο να βάλετε πρώτα τον compiler της Python και στην συνέχεια τα Libraries αλλά δεν σας δεσμεύει κανείς ). Όταν πλέον εγκαταστείσετε τα .sis αρχεία που μεταφέρατε, θα δείτε το εικονίδιο της python [ = πύθωνας ] να δεσπόζει στο μενού σας. Πατήστε πάνω του και θα μεταβείτε σε μία οθόνη όπως αυτή στα δεξιά. Τώρα πατώντας στο Options εμφανίζεται μια λίστα με επιλογές, με σημαντικότερη την "Run Script" η οποία εμφανίζει όλα τα μικρά προγράμματα ( scripts ) που έχουν εγκατασταθεί με το πακέτο της Nokia και που βρίσκονται κάτω απο τον φάκελο "E:\SYSTEM\APPS\Python" [ αν η εγκατάσταση γίνει στην κάρτα μνήμης -- συνίσταται ]. Σημειωτέον κάθε φορά που τρέχεται τον compiler της Python, αυτός κάνει scan αυτόματα τον φάκελο που προαναφέραμε για τυχόν αλλαγές [ προσθήκες,διαγραφές ] των αρχείων που περιέχει. Η λίστα που εμφανίζεται περιέχει όλα τα αρχεία κατάληξης .py [ δηλαδή ο κώδικας των προγραμμάτων σε Python ] και επιλέγοντας ένα απο αυτά, το εκτελούμε.

Περισσότερα για την συγγραφή προγραμμάτων σε Python για κινητά s60 στο δεύτερο μέρος του how to.