Windows media player 11 review

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

wmp11Η Microsoft κυκλοφόρησε την εντέκατη έκδοση του windows media player. Πριν προχωρήσω στην ανάλυση θα γράψω για τον wmp (windows media player) γενικά.

 

Πιστύω πως ο wmp είναι ο καλύτερος (όχι μόνo σε windows) και πιο ολοκληρωμένος player γενικής χρήσης. Αυτό γιατί:

  • Halo warsΠαίζει όλα τα αρχεία
  • Έχει σχετικά απλό interface
  • Δεν έχει ενσωματομένους decoders, αλλά χρησιμοποιεί εξωτερικούς μέσω του direcrshow. Έτσι δίνει τη δυνατότητα επιλογής στο χρήστη.
  • Δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, ανάλογα με τους decoders πάντα, αφού επικοινωνεί με το hardware: DXVA μέσω purevideo HD, spdif out μέσω ac3filter κλπ.

1080iTo πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στον wmp11 είναι η καινούρια εμφάνιση, που έχει άρωμα vista. Νομίζω πως είναι από τους πιο όμορφους players. Tο interface έχει βελτιωθεί και είναι πιο γρήγορο. Η βιβλιοθληκη και το search έχει αναβαθμιστεί και υποστηρίζει ενημέρωση του artwork ενός album με drag n’ drop μιας εικόνας! Αριστερά βλέπετε την αναπαραγωγή 1080i της αγαπημένης μου ταινίας!

Επίσης, έχει προστεθεί ένα νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει sharing των αρχείων της βιβλιοθήκης με άλλα pc και φορητές συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο τοπικό δίκτυο. EDIT: τελικά το sharing  μπορεί να γίνει ανάμεσα σε 2 wmp που τρέχουν σε διαφορετικά pc μόνο αν το ένα τρέχει Vista και ανάμεσα σε wmp και κάποια συσκευή (iriver ίσως, xbox). Γιατί, το feature αυτό λειτουργεί πλήρως μόνο στα Vista; Γιατί microsoft;;;

libraryΈνα μειονέκτημα του wmp11 είναι ότι δεν υποστηρίζει search σε αρχεία ήχου και video ταυτόχρονα, αλλά σε ένα από τα δύο κάθε φορά (σε παλιές εκδόσεις γινόταν). Ακομα, δε μπορείς να κάνεις seek στο timeline με τα βελάκια του πληκτρολογίου κατά την αναπαραγωγή video ή ήχου. Πρέπει πρώτα να κάνεις κλικ πάνω στη timeline bar ή να είσαι fullscreen . Ο λόγος που ο κόσμος χρησιμοποιεί το BSplayer είναι το πολύ καλό seek που έχει. Επίσης, δεν έγινε προσπάθεια ενσωμάτωσης λειτουργειών rss/podcast. Φαίνεται δε θέλουν να μπουν στα λημέρια του i-tunes που είναι το καλύτερο σε αυτόν το τομέα. Τέλος, ένα bug που παρατήρησα (ίσως οφείλεται σε ασυμβατότητα decoder μου με wmp11) είναι ότι όταν είμαι στη library και κάνω διπλό κλικ σε κάποιο mpg τότε δεν μπορώ να κάνω seek.

Εν κατα κλείδι, ο wmp11 έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τον 10 και πρέπει να τον εγκαταστήσετε!

Comments (2)

Titanas
November 1st, 2006 at 4:41 pm

Συμφωνώ μαζί σου. Είναι μια καλή επιλογή για αναβάθμιση media player στο PC.

KCorax
November 1st, 2006 at 4:54 pm

> EDIT: τελικά το sharing μπορεί να γίνει ανάμεσα σε 2
> wmp που τρέχουν σε διαφορετικά pc μόνο αν το ένα τρέχει Vista

Κατόπιν αιτήματος και έπειτα απο επισταμένο ψάξιμο αυτό συμβαίνει γιατί το Media Sharing λειτουργεί πάνω απο τα νέα p2p χαρακτηριστικά του Network Stack των Vista. Όταν το Sharing γίνεται με παλαιότερο λειτουργικό τα Vista γίνονται αυτόματα server, ενώ όταν μιλάει πάλι με Vista παίζουν ομότιμα.
Το χαρακτηριστικό συνήθως έπαιζε μεταξύ xp μηχανημάτων επειδή είχαν πακετάρει τους σχετικούς οδηγούς με το User Mode Driver Framework. Καθώς αυτό όμως δεν εγγυάται την ασφάλεια των DRMed αρχείων όταν μεταδίδονται έπρεπε να ξηλωθεί.

Είναι που λέμε οτι το DRM είναι τραγωδία…