NewsWare και τα χρήσιμα (;) news widgets

Published by stelabouras in Internet, Multimedia, Software

newsware 

Πρόσφατα ανακάλυψα το “laboratory” του ειδησεογραφικού website, MSNBC, εν ονόματοι NewsWare, το οποίο προσφέρει αρκετούς τρόπους οπτικοποίησης των γεγονότων.

Το NewsWare δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάσουν widgets, gadgets για το desktop, screensaver, να πειραματιστούν με το flash-based webapp (Spectra) και να παίξουν παιχνίδια που βασίζουν την λειτουργία τους στα τελευταία νέα του site.

Προσφέροντας μεγάλη ποικιλομορφία στους τρόπους πληροφόρησης, το site φαίνεται να πειραματίζεται με διαφορετικούς τρόπους data visualization, ποίοι από αυτούς όμως είναι όντως χρήσιμοι;

Το Spectra οργανώνει, στο default view, την ειδησεογραφία σε μια μορφή ανεμοστρόβιλου που γίνεται όλο και πιο σύνθετος καθώς ο χρήστης επιλέγει περισσότερες από 1-2 κατηγορίες ειδήσεων. Κάνοντας click σε ένα από τα νέα, ο ανεμοστρόβιλος αρχίζει να “ξετυλίγει” με τον χρήστη να διαβάζει μια μικρή περιγραφή για κάθε συμβάν.

Μια άλλη μορφή αναπαράστασης του Spectra ειναι η webcam view, στην οποία λαμβάνει στιγμιότυπα από την webcam και ανάλογα με το χρώμα που φαίνεται σε κάθε περιοχή, “γεννάει” νέα της αντίστοιχης κατηγορίας.

Σε παρόμοιο ύφος τα παιχνίδια NewsBlaster και NewsBraker, παραλλαγές του Puzzle Bobble και Breakout αντίστοιχα, χρωματίζουν τα κομμάτια ανάλογα με την ειδησεογραφία που περνάει στα δεξιά.

Πέρα από το eye candy των παραπάνω εφαρμογών, εξυπηρετούν τον σκοπό τους; Βοηθούν πραγματικά στην ενημέρωνση του χρήστη, ή απλά υπάρχουν για να περάσει απλά η ώρα;

Σαφώς τα widgets / screensavers που παρέχει το MSNBC προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση καθώς παρουσιάζουν την πληροφορία χωρίς να αποσπούν την προσοχή, παρόλα αυτά είναι χρήσιμες όλες αυτές οι τεχνικές data visualization που αν και θεαματικές πολλές φορές, δεν βοηθούν ουσιαστικά στην κατανόηση της ίδιας της πληροφορίας;

Comments (1)

John
May 22nd, 2008 at 3:41 am

ωραία υπηρεσία … αλλά εκτός οτι βαρίεσαι γρήγορα .. απλά χάνει το χρόνο σου