Eizo SX2461W: από κοντά!

Published by Petrakeas in Hardware, Multimedia

p71800102 

Τελικά παρήγγειλα την Eizo SX2461W και έφτασε! Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το τεράστιο κουτί που το χώρεσα τελικά στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια το βάρος της οθόνης! Το δεύτερο πράγμα που πρόσεξα (πριν τη θέσω σε λειτουργία) ηταν η ποιότητα κατασκευής και ο βραχίονας της, ο οποίος επιτρέπει ρύθμιση ύψους, γωνίας στις 3 διαστάσεις καθώς η οθόνη λειτουργεί και σε landscape και σε portrait mode. Επίσης τα καλώδια (τροφοδοσία, 2 DVI, USB) μπορούν να περάσουν μέσα από τη βάση στήρηξης της οθόνης για να μη κρέμονται από πίσω.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε εντυπώσεις και  να δείτε φωτογραφίες.

Στη συνέχεια άνοιξα επιτέλους την οθόνη!! Η οθόνη είναι wide gamut πράγμα που συνεπάγεται πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Καταρχήν, τα χρώματα είναι εντυπωσιακά. Διαθέτει κάποια έτοιμα προφίλ χρώματος, από τα οποία μόνο το sRGB και το custom αξίζουν.

Το sRGB προφίλ δείχνει τα χρώματα από τις περισσότερες φωτογραφίες όσο πιο πιστά γίνεται και γενικά δεν κουράζει το μάτι σε desktop χρήση. Ωστόσο, η οθόνη μπορεί να δείξει πολύ πιο saturated χρώματα από το sRGB καθώς καλύπτει το 94% του adobe RGB.Μάλιστα το “movie” προφίλ της οθόνης, μπορεί να επεικονίζει κάποια απίστευτα έντονα χρώματα, τα οποία όμως κουράζουν το μάτι σε destkop χρήση και οι sRGB φωτογραφίες δείχνουν πολύ έντοντες και ψεύτικες. Ωστόσο  η δουλειά σε photoshop με φωτογραφίες σε adobeRGB ,τα CGΙ γραφικά και τα παιχνίδια κερδίζουν από το extra saturation.

Οι 2 παρακάτω φωτό εμφανίζονται με υπερβολικά έντονα χρώματα καθώς δε χρησιμοποιώ το sRGB προφίλ.

Οι παρακάτω εμφανίζονται με πιστά χρώματα, στο sRGB προφίλ:

Η λύση στο θέμα είναι να κάνω κάποτε calibration, οπότε να μπορώ να εκμεταλλευτώ το wide gamut της οθόνης σε συνδυασμό με color management. Τα Vista είναι πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα από τα XP, αλλά το MacOS διαπρέπει στο συγκεκριμένο τομέα. Προς το παρόν με καλύπτει το sRGB προφίλ, το οποίο όμως “περιορίζει” τις ικανότητες της οθόνης.

H φωτεινότητα της οθόνης είναι πολυ μεγάλη. Για να μην κουράζει το μάτι το έχω στο 40%, αλλά για ταινίες είναι καλύτερα προς το 70%. Έχει και ρύθμιση για μεταβολή της φωτεινότητας ανάλογα με το περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή μεταβάλει την τιμή της, κοντά όμως στη περιοχή που είναι ρυθμισμένη από το χρήστη.

Πολύ χρήσιμο είναι το ScreenManager software, το οποίο επικοινωνεί με την οθόνη μέσω USB και επιτρέπει πολύ γρήγορη αλλαγή των παραμέτρων απεικόνισης, αλλαγή προφίλ και αποθήκευση πολλών custom profiles.

Εναλλαγή προφίλ με το ScreenManager (δεξιά τα χρώματα είναι πιο έντονα)

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι το μικρό input lag (1-2 frames σύμγωνα με μετρήσεις) και αυτό το “νιώθεις” στη χρήση. Επίσης το response time είναι πάρα πολυ καλό για S-PVA panel. Τα παιχνίδια δεν εμφανίζουν blur (το testαρα με strafe όσο ήμουν κολλητά σε ένα τοίχο στο Half life deathmatch). Το τελευταίο μάλιστα, το αρχαίο PC μου (GeForce 6800) το έτρεχε άνετα σε 1920X1200!! Full HD gaming yeah! Σε ένα τεστ που έκανα στο lagom.nl έδειξε πολύ καλό response time:

χοντρικά 16ms από μαύρο σε άσπρο και μη μετρήσιμο από άσπρο σε μαύρο με αυτό το τεστ

Πολυ γρήγορη στη μετάβαση γκρι τόνων

Επομένως πορώ να την προτείνω άνετα σε gamers. Ωστόσο για hardcore gamers οι οθόνες με TN panel είναι πιο γρήγορες, αλλά με τα άπειρα μειονεκτήματα που έχουν. Μένει να τη δοκιμάσω με biosock και Crysis (όταν φτιάξω επιτέλους το νέο PC).  Επίσης οι ταινίες FullHD δείχνουν εντυπωσιακές. Όπως πχ η ταινία μικρου μήκους Big Buck Bunny.

Η προηγούμενη οθόνη μου ήταν 19” και φοβόμουν μήπως μία 24άρα (οθόνη :P) θα έδειχνε μεγάλη στο γραφείο μου και μήπως με κούραζε. Τελικά η διαφορά δεν είναι τραγική. Με βολεύει το μεγαλύτερο desktop και πλεόν αποφεύγω να βάζω fullscreen τον firefox, αλλά δε με ξένισε ο παραπάνω χώρος!

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το αναλυτικότατο review από το μεγαλύτερο αδεφάκι της SX2461W: SX2761W από PARD.de . Όσα ισχύουν για τη μία ισχύουν και για την άλλη.

Comments (17)

πρεζα tv
July 21st, 2008 at 6:17 pm

Καλοριζικη!!!

silencer
July 21st, 2008 at 6:29 pm

Άντε καλορίζικη… Να πω την αλήθεια ζηλεύω λίγο…Μακάρι να υπήρχε πρόγραμμα “απόσυρσης” στις οθόνες, για να παίρνεις κάθε χρόνο το νέο μοντέλο… Αυτό που λες για το χώρο θα το συνηθίσεις γρήγορα και όσο αιρετικό και να ακουστεί αυτό που θα πω, μπορεί σε λίγο να ζητάς ακόμα μεγαλύτερη οθόνη.
Όσο για το response time δεν θα έχεις πρόβλημα σε κανένα παιχνίδι αν κρίνω από την εμπειρία μου με την HD2441W. Άλλωστε για να είμαστε και ειλικρινείς όταν η οθόνη έχει refresh rate 60Hz [δηλαδή ανανεώνει την εικόνα κάθε 16,6msec] εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως η όλη κουβέντα για τα response times της τάξης των 1-2msec κ.τ.λ. είναι λίγο υπερτιμημένη, αλλά τέλος πάντων…

Petrakeas
July 21st, 2008 at 6:43 pm

thanx σε όλους!
@silencer Όντως, η HD2441W έχει καλό response time από ό,τι έχω διαβάσει. Αλλά έχει και τόσες εισόδους αναλογικές και μη, οπότε μια χαρά είσαι!!

Sugar
July 21st, 2008 at 6:58 pm

Στο είχα ξαναπεί και πριν την πάρεις, με έγραψες, αλλά στο ξαναλέω: έχω την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένες EIZO έχουν πρόβλημα στο panel και πετάνε κάτι γραμμές.

Ελπίζω να μην σου τύχει.

Από πού την πήρες;

Petrakeas
July 21st, 2008 at 7:02 pm

@Sugar έχω διαβάσει τόσα review και δεν το είδα πουθενά αυτό που λες. Αλλά έστω και ένα pixel να πετάξει έχω εγγύηση για 6 μήνες. Επίσης, το panel αυτό το έχουν και samsung οθόνες (νομίζω είναι sasmung και το ίδιο).
Γενικά εγγύηση έχω για 5 χρόνια. Οπότε όχι γραμμή, αλλά και ημιευθεία (λολ) να βγάλει είμαι καλυμμένος.

Προς το παρόν, προβληματίζομαι για το πως να τη ρυθμίζω σε ύψος. Μία τη βάζω στη χαμηλή θέση, μία πιο ψηλά και της δίνω κλίση να “κοιταέι” προς τα κάτω. Εσύ που δουλέυεις με μεγάλες οθόνες αν δεν κάνω λάθος, πού έχεις καταλήξει;

*από zero one την πήρα

gravis
July 21st, 2008 at 7:56 pm

παντως απο οθονες samsung, ειδα μεγαλη αστοχια υλικου, Και απο philips. Γενικα φοβαμαι πλεον oποια εχει samsung panel..

RemAliPasas
July 21st, 2008 at 10:52 pm

Ακριβούτσικη βρε παιδί μου… αλλά αφού είναι Eizo τ’ αξίζει… Καλορίζικη!

John Karakatsanis
July 22nd, 2008 at 12:21 am

Καλορίζικη και από εμένα!
Καλή επιλογή!

Titanas
July 22nd, 2008 at 3:13 am

Good stuff man! Η αλλαγή σε landcsape – vertical mode γίνεται αυτόματα ή από την κάρτα γραφικών με το χέρι; Από που την πήρες;

Chrisanthos
July 22nd, 2008 at 3:25 am

24″ O8oni ke Windows XP ine eklima! Anava8mise se Windows Vista na niosis tin diafora!
Dokimase den 8a xasis ,8a me 8imi8is

Sugar
July 22nd, 2008 at 1:46 pm

Ειδικός από το service της Eizo το είπε αυτό, γι’αυτό στο λέω. Anyway. Το service το αναλαμβάνει το κατάστημα ή πρέπει να το στείλεις Αθήνα αν πάθει κάτι;

Η οθόνη γενικά πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών σου, όχι πιο ψηλά. Οπότε καλύτερα κράτα τη χαμηλά. Άσε που είναι creepy να σε κοιτάζει η οθόνη σου αφ’υψηλού.

anonymous coward
July 22nd, 2008 at 3:07 pm

Σας βλέπω που αγχώνεσθε με τα πίξελ και είπα να σας πω ένα κολπάκι που κάνω χρόνια τώρα.

Άμα βρω ένα καμένο πιξελάκι ή μου καεί ένα εντός εγγύησης ή τέλος πάντων βαρεθώ την οθόνη εντός εγγύησης , την ανοίγω προσεκτικά και κοπανάω 48Volt (από ένα τροφοδοτικό που έχω με ξεγυμνωμένα καλώδια σε δύο τυχαία σημεία) . Η οθόνη κάνει ένα τσαφ και καρβουνιάζει και μετά την “δενω” και πάω ορίλος στο κατάστημα φωνασκόντας ότι πήγε να μου ανατοινάχθει ενό ο γιός μου ήταν δίπλα ! :) :) :)

Με το ωραίο αυτό τρυκ έχω αλλάξει δύο οθόνες για το PX και επίσης άλλαξα και την TV μου στο υπνοδωμάτιο σε καλύτερο μοντέλο , διότι περίμενα να καταργηθεί το μοντέλο (εντός εγγύησης) και …αναβάθμισα δωρεάν

Τώρα περιμένω με αγωνία να καταργηθεί το μοντέλο της 42αρας στο σαλόνι για να… αναβαθμίσω και εκεί

:) :) :)

Petrakeas
July 22nd, 2008 at 4:48 pm

thanks σε όλους
@Titanas απλά τη γυρνάω, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην κάρτα γραφικών. Δηλαδή όλα φαίνονται στραμένα λάθος κατά 90 μοίρες. Απλά έκανα rotate τη φωτό από τον viwer μου. Θα πειραματιστώ με το νέο PC για το πως να γυρνάω και το desktop σε portrait mode. Υποθέτω τα Vista ή η πιο καινούρια κάρτα γραφικών θα έχουν περισσότερες δυνατότητες στο θέμα.

Την οθόνη την πήρα από: http://www.zero1.gr/

@Chrisanthos σε λίγες μέρες θα στήσω το νέο PC στο οποίο θα έχω vista 64bit, οπότε θα δω τι παίζει με το color management εκεί.
@Sugar δεν ξέρω πού τη στέλνω την οθόνη αν χαλάσει. Το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξει στη Media Vis στην Αθήνα. Επίσης, αυτή η σειρά από οθόνες έχει πολυ λίγο καιρό που βγήκαν (3 μήνες και λιγότερο νομίζω). Σίγουρα ο τεχνικός γι αυτές σου μίλησε; Τεσπα.. Το έχεις γκαντεμιάσει πολύ το θέμα :P
Τελικά την έβαλα ώστε να κοιτάω λίγο πιο πάνω από το μέσο της οθόνης και της έδωσα μία ελαφριά κλίση προς τα πάνω.

Για την ιστορία έχει κολλημένο ένα κόκκινο subpixel αλλά για να φανεί θέλει άσπρο background και να κολλήσεις τη μούρη σου στην οθόνη

HitMan
July 22nd, 2008 at 5:23 pm

Με γειαααα! H επομενη θα είναι καμία Lacie 26″? :p

Είναι κορυφαίας ποιότητας πάντως η Eizo… αν και με την 22άρα Samsung μου μια χαρά βολεύομαι… [είναι απόλαυση τέτοια διάσταση + μεγαλύτερες]

Vaggelis
July 23rd, 2008 at 4:08 pm

Κι εγώ παραλίγο να πάρω αυτή. Ψάχνοντας στα forum και σε άλλα site είδα ότι δεν λένε καλά λόγια για το μοντέλο αυτό. Μέτριας απόδοσης, σχετικά αργό πάνελ, πάρα πολύ χαμηλή αντίθεση.
Γενικά λένε πολύ ακριβό μοντέλο με πολύ χαμηλες επιδόσεις.
Έχει πολύ καλύτερα μοντέλα η eizo.
Πάντως όλοι μου ειπαν ότι δεν αξίζει τα λεφτά της. Διάβασα πολλά παράπονα για το μοντέλο αυτό.

Petrakeas
July 23rd, 2008 at 4:15 pm

@Vaggelis παράξενο αυτό που λες, γιατί σε όσα review έχω δει τουλάχιστον από τις άλλες eizo σε αντίστοιχη τιμή έχει καλύτερες επιδόσεις. Μάλιστα στο prad.de μέτρησαν 1000:1 contrast και 741:1 μετά από calibration. Μη μπερδέυεσε από dynamic constrast 3000:1 και παραπάνω που γράφουν άλλες οθόνες. Ίσως άλλες οθόνες να έχουν καλυτερη αντίθεση αλλά χαμηλή δεν είναι με τίποτα. Ειδικά κάτι φωτό που έχω και είμαι σε σκοτεινό μέρος σε σπηλιά και μπαίνει λίγο φως από μία χαραμάδα, φαινόταν με απίστευτο contrast σε σημείο που το φως από τον ήλιο σε κούραζε, χωρίς όμως το μάυρο να είναι ξεπλυμένο.

Όσο για την ταχύτητα του panel σε διαβεβαιώνω ότι είναι γρήγορο. Δες και φωτό από το test που έκανα με γρήγορο shutter. Σε πολλά review που έχω δει ακόμα και τα S-IPS panels δεν ήταν πιο γρήγορα,μόνο τα TN.

Εσύ σε ποια review αναφέρεσαι;

Vasilis
October 8th, 2008 at 1:15 pm

φίλε έχεις κορυφαίο monitor.Eizo και πάλι eizo,όλα τα άλλα είναι ιμιτασιον