iPhone SDK NDA

Published by stelabouras in Coding, Gadgets, Hardware, Software, Tech

fucking-nda 

Ας όμως εξηγήσω περαιτέρω τον τίτλο, για όσους δεν ασχολούνται με το sport.

Με την κυκλοφορία του iPhone 3G λοιπόν και όλων των παρατράγουδων που ακολούθησαν (δυσλειτουργίες σε MobileMe, App Store, iPhone 3G bugs…), κυκλοφόρησε μαζί και το Software Development Kit για την φορητή συσκευή της Apple.

Τι σημαίνει αυτό απλά; Πως οποιοσδήποτε με γνώσεις Objective-C μπορεί να υλοποιήσει οτιδήποτε φανταστεί (και του επιτρέπει το SDK) για το iPhone, να το πουλήσει όσο θέλει (20% κέρδη από τις αγορές για την Apple) και να βγάλει τα ως προς το ζην δουλεύοντας ως iPhone developer.

Όλα αυτά φαντάζουν ωραία, έτσι; Όχι φυσικά!

Κατά την διαδικασία απόκτησης του -δωρεάν- SDK, οι προγραμματιστές οφείλουν να συμμορφωθούν με τους όρους της Apple, ένας εκ των οποίων πρόκειται για Non Disclosure Agreement (NDA) που απαγορεύει τον προγραμματιστή από το να συζητάει για τον κώδικα και να δίνει προγραμματιστικά tips σε όποιον τα χρειάζεται.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν, πέρα από το λεπτομερέστατο documentation του iPhone SDK, τα tutorials, how-to’s, guides και tips που θα βρείτε στο web σχετικά με iPhone app development είναι…well…λίγα.

Η ύπαρξη αυτού του περίεργου και κατά πολλούς εκνευριστικού NDA, οδήγησε στην δημιουργία του aggregator “Fucking NDA.com” που “μαζεύει” από twitter και del.icio.us όσα tweets και bookmarks περιέχουν αντίστοιχα αυτές τις λέξεις. Γιατί είναι σίγουρο, πως θα αναφέρονται στο iPhone SDK NDA.

Στα παραπάνω να προσθέσω απλά πως το post δεν είναι μια αφορμή για flame war. Θα ήθελα όντως να αποκτήσω το iPhone 3G και έχω αρχίσει ήδη να πειραματίζομαι στο SDK που είναι φοβερό, όπως και η συσκευή.

Comments (5)

gravis
August 26th, 2008 at 3:12 pm

Τελικα iphone3g ή HTC DIAMOND PRO? ,

spyros
August 26th, 2008 at 3:59 pm

πραγματικα ειναι κατι που με εχει απασχολησει αρκετα. ως μη προγραμματιστης εχω φαει τον κοσμο να βρω καποιον ελληνα που να ξερει απο sdk μιας και εχω παρατησει την ιδεα να μαθω μονος μου αφου δεν βρισκω τα απαραιτητα resources, ως και banner εχω βαλει στο blog μου. οποτε οποιος ενδιαφερεται drop me an email. sorry παιδια που χρησιμοποιω το blog σας αλλα…

RooF
August 26th, 2008 at 6:21 pm

Τοσα χρονια γκρινιαζουμε για την microsoft που δεν βοηθαει την open source σκηνη.

Πηρα το HTC Diamond γιατι στο τελος υπαρχουν πολυ περισσοτερες εφαρμογες για win mobile.

Petrakeas
August 26th, 2008 at 8:00 pm

@Roof καλορίζικο
@gravis Βασικά… Αν σας ενδιαφέρει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή για πλοήγηση τότε αναμφίβολα HTC diamond ή κάποιο άλλο windows mobile. Περάστε του και destinator και είστε ok. Δε νομίζω μέσα στον επόμενο χρόνο (και βάλε..) να δούμε κάποιο αξιόλογο πρόγραμμα πλοήγησης για iphone

Πέρα από αυτό το iphone έχει πολύ πιο γρήγορο Interface (τα wm ώρες ώρες είναι εκνευριστικά) και μπορείς να κάνεις και πολύ καλό browsing. Ακόμα και ο opera στα wm δεν κάνει πολύ καλή δουλειά εκτός και αν έχεις VGA οθόνη.

RooF
August 26th, 2008 at 8:33 pm

Tnx Petrakeas.

Ειναι ο μονος ανταγωνιστης του iPhone 3g τοσο σε επιδοσεις οσο και σε εμφανιση. Τα διαθεσιμα προγραμματα για το gps ειναι που με εκαναν να το προτιμησω.

Οσον αφορα το SDK πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον λογο που το εκαναν ετσι…..