Tips για γρηγορότερο σκληρό

Published by Petrakeas in Hardware, Tech

Hard_disk

Τελευταία ασχολούμαι αρκετά με σκληρούς δίσκους λόγω του review του intel X25-E που θα δείτε στο pestaola κάποια στιγμή, και επειδή εγκατέστησα το νέο μου WD Green 1 TB και μετέτρεψα τον παλιό  Sata (500GB) σε εξωτερικό eSata, οπότε ανακάλυψα κάποια πράγματα που ίσως σας φανούν χρήσιμα.

AHCI

Ένας Sata controller λειτουργεί σε 3 modes: IDE, RAID, AHCI. Αυτό ρυθμίζεται από το Bios της μητρικής. Το default είναι IDE. Ωστόσο το AHCI έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Επιτρέπει hot swap των Sata. Δηλαδή ενώ είναι ανοιχτός ο υπολογιστής μπορείτε να συνδέσετε ή να αποσυνδέσετε έναν δίσκο.
  • Επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες  στους σκληρούς δίσκους Sata και ακόμα μεγαλύτερες στους SSD. Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα του PCmark Vantage και ATTO disk benchmark για τον ίδιο σκληρό σε IDE και AHCI mode:

ide ahci

ide       , AHCI

Στο PCMark Vantage:

pcmark-idepcmark-ahci

ide: 3635 points, AHCI: 4044 points

Προσοχή, αν έχετε εγκαταστήσει τα windows σε IDE mode, προτού κάνετε την αλλαγή στο Bios σε AHCI πρέπει πρώτα να κάνετε μια ρύθμιση στη registry ώστε να μπορούν τα windows να επικοινωνήσουν σε AHCI. Διαφορετικά θα δείτε μία ωραία BSOD την ώρα του booting. Η ρύθμιση είναι απλή και θα τη βρείτε εδώ.

eSata

Όπως είπα στην αρχή μετέτρεψα τον παλιό Sata σκληρό μου σε eSata με μία θήκη αξίας 17 ευρώ.. To eSata είναι ολόιδιο πρότυπο με το Sata. Μάλιστα σε έναν Sata controller της μητρικής μπορείτε να συνδέσετε ένα eSata καλώδιο. Το μόνο που αλλάζει είναι το βύσμα. Για να μπορείτε όμως να κάνετε hot swap του δίσκου όπως με το USB και firewire πρέπει να έχετε βάλει AHCI. Η διαφορά στην ταχύτητα με το USB2.0 είναι τεράστια.. Πρακτικά αν το επιτρέπει ο σκληρός μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με τις παρακάτω ταχύτητες:

USB2.0:     35 MB/sec

eSata:         350 MB.sec

Οι περισσότεροι Sata έχουν ταχύτητες πάνω από 70MB/sec οπότε η σύνδεση USB2.0 θα λειτουργεί σαν bottleneck.

Safe remove

Ανάλογα με τον driver του Sata controller σας ίσως να σας εμφανίζεται ή όχι η επιλογή “ασφαλής κατάργησης” του δίσκου όπως γίνεται με τα USB sticks. Αν δε σας εμφανίζεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το προγραμματάκι που επιτρέπει από ένα εικονίδιο στο notification area την απενεργοποίηση του δίσκου πριν τον “ξεκουμπώσετε” από το σύστημα.

Comments (8)

Fotis
November 17th, 2009 at 10:22 am

Μπράβο! Πολύ ωραίο άρθρο. Μου αρέσει που εξηγείς με παραδείγματα καθώς και το πως να αποφύγει κανείς “κρασαρίσματα” του συστήματος.

Petrakeas
November 17th, 2009 at 3:15 pm

Ευχαριστώ! Σκέφτηκα πως αφού τα πέρασα από πρώτο χέρι τα κρασαρίσματα ας μεταφέρω τη γνώση, για να μην τα περάσουν οι υπόλοιποι!

trib
November 17th, 2009 at 4:30 pm

χρησιμοποιείς Windows Vista να υποθέσω, γιατί προσπάθησα σε Windows XP και δεν βρήκα το κλειδί στη registry (/Msachi). Με λίγο googlarisma ανακάλυψα ότι η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική.

Petrakeas
November 17th, 2009 at 8:23 pm

@trib windows7 χρησιμοποιώ, αλλά έχουν ίδια διαδικασία με τα vista. Λάθος μου. Έπρεπε να το αναφερω.

Έβαλες AHCI mode; Είδες κάποια διαφορά;

Titanas
November 18th, 2009 at 3:40 am

Ο WD Green 1 TB πως πάει από θόρυβο;

Petrakeas
November 18th, 2009 at 4:11 am

Το spin του και οι δονήσεις του δεν ακούγονται. Μόνο το seek του λίγο. Αθόρυβος δηλαδή και αν σκεφτούμε ότι είναι και 1 TΒ τότε μετράει ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με μετρήσεις που είδα εδώ:
http://techreport.com/articles.x/16393/11

καταναλώνει και λίγη ενέργεια, κάτι που μπορώ να το επιβεβαιώσω από το γεγονός ότι είναι πιο κρύος από τον άλλο σκληρό του συστήματος (WD Caviar Blue 250)

trib
November 19th, 2009 at 3:05 am

@Petrakeas

Είδα μικρές διαφορές στα read και write στον Maxtor. Σε κανονική χρήση δεν το πολυκατάλαβα, έπρεπε να τρέξω το disk benchmark για να το δω. Στον WD στον δεύτερο υπολογιστή είδα μεγαλύτερες διαφορές (pc ίδιας δυναμικότητας, μόνο ο σκληρός είναι διαφορετικός). Ότι έγινε για καλό έγινε πάντως, να σαι καλα. Αν και παραξενεύτηκα με το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες διαφορές μεταξύ των brand σκληρών δίσκων ίδιας χωρητικότητας..

Trim και SSD at Wiggler
June 22nd, 2010 at 6:11 pm

[...] πλεονεκτήματα σε σχέση με το παλιό IDE όπως είχα γράψει σε σχετικό post, οπότε σας το [...]