Εγκατάσταση Steam games σε διαφορετικό δίσκο από το Steam

Published by Petrakeas in Gaming, Software

steam-junction

Το Steam καλό και άγιο, αλλά δε δίνει τη δυνατότητα επιλογής του φακέλου εγκατάστασης των παιχνιδιών που κατεβάζει. Όλα τα βάζει μέσα στο φάκελο “Steam\steamapps” . Μπορείτε βέβαια να μετακινήσετε όλο το φάκελο του Steam και να λειτουργήσει κανονικά, ωστόσο αν θέλετε να έχετε σε άλλο δίσκο το Steam και σε άλλο τα games ή να χωρίσετε τα games σε ένα ή περισσότερους δίσκους υπάρχει πρόβλημα..

Τη λύση δίνουν το Directory Junction των Windows. Είναι μια δυνατότητα που μπήκε από τα Vista και μετά. Ουσιαστικά δημιουργεί κάτι σαν shortcut ενός φακέλου σε ένα άλλο, αλλά η εφαρμογή δεν το καταλαβαίνει. πχ Αν υποθέσουμε ότι έχετε εγκαταστήσει το Steam στη διαδρομή: “C:\Steam” και θέλετε να βάλετε τα παιχνίδια του στο φάκελο “F:\games” τότε μεταφέρετε το περιεχόμενο του φακέλου “C:\Steam\steamapps” στο “F:\games” και μετά σβήστε το φάκελο steamapps. Μετά τρέξτε το cmd σαν administrator και γράψτε την εντολή: ‘ mklink /J  ” C:\Steam\steamapps” “F:\games” ‘. Θα δημιουργηθεί το junction steamapps που θα δείχνει στο games. Αν τώρα το Steam πάει να κατεβάσει το “left 4 dead 2” θα νομίζει ότι το γράφει στο φάκελο “C:\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2″ αλλά στην πραγματικότητα θα γράφει στο “F:\games\common\left 4 dead 2″.

Με την ίδια λογική μπορείτε να φτιάξετε junction για το φάκελο του ίδιου του παιχνιδιού ώστε να τα έχετε σε διαφορετικούς φακέλους. Για την περίπτωση του mac client μπορείτε να χρησιμοποιήσετε symbolic links, μια και αυτά υπάρχουν σε όλα τα unixοειδή λειτουργικά. Για περισσότερα παραδείγματα δείτε το άρθρο εδώ.

Comments (2)

trib
January 27th, 2011 at 2:07 am

Ουσιαστικά fake shortcuts δημιουργεί.

Χώρια από το Steam, μπορείς να μεταφέρεις ότι θέλεις όπου θέλεις ; Πχ θέλω να βάλω όλα τα προγράμματα μου μέσα σε ένα φάκελο C:\Programs, μπορώ να το κάνω ; Να μεταφέρω όλους τους φακέλους από τα Program Files εκεί μέσα και μετά να παίξω με αυτό το utility ;

Petrakeas
January 27th, 2011 at 2:19 am

Ας τα λέμε symbolic links :P Γιατί το shortcut απλά σε παραπέμπει στον άλλο φάκελο, ενώ αυτό είναι σαν να είναι το symbolic link ο άλλος φάκελος.
Ναι! Μπορείς να το κάνεις αυτό που λες. Θα έπρεπε για κάθε φάκελο – πρόγραμμα να φτιάξεις ένα junction directory όπως το λένε τα windows.
Η να σβήσεις το φάκελο Program files και να τον αντικαταστήσεις με ένα junction directory. Αλλά δε θα το συνιστούσα!

Μάλιστα ένα junction dir μπορεί να δείχνει και σε ένα network drive (samba)..