Airplay: παίξε μουσική και βίντεο από το iPhone στο PC σου

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

IMG_0979

Το AirPlay είναι το apple proprietary ισοδύναμο του DLNA . Το τελευταίο ήδη υποστηρίζεται από πληθώρα τηλεοράσεων και ηλ. συσκευών, αλλά το AirPlay λόγω της Apple υποστηρίζεται επίσημα μόνο από Apple προϊόντα: AppleTV, iTunes. Με το AirPlay μπορείτε να παίξετε ένα μουσικό κομμάτι ή ένα βίντεο η μια φωτογραφία που υπάρχει στο iPhone σας, στον υπολογιστή σας  ή σε κάποιο  AppleTV (το τελευταίο είναι ο “επίσημος” τρόπος λειτουργίας). Επίσης μπορεί μια συσκευή (πχ iphone) να χειρίζεται μουσική/βίντεο που υπάρχουν σε μια άλλη συσκευή (iTunes library)  και να τα αναπαράγει στην τελευταία ή και σε μια τρίτη συσκευή (AppleTV)!

Αυτό που μας ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο post είναι οι συσκευές που λειτουργούν ως “host”. Δηλαδή συσκευές οι οποίες έχουν ηχεία/οθόνη και μπορείτε να τις “αναγκάεσετε” να παίξουν δεδομένα που έχετε στο iPhone σας (ή που βρίσκονται σε άλλη AirPlay συσκευή). Για να γίνω πιο κατανοητός θα δώσω μερικά παραδείγματα:

  • από το photo app του iPhone θα μπορείτε να παίξετε ένα βίντεο που τραβήξατε, στην οθόνη του υπολογιστή σας
  • από το music app του iPhone θα μπορείτε να αναπαράγεται ένα τραγούδι από τα ηχεία του υπολογιστή σας
  • από ένα radio app (πχ TuneIn radio) γίνεται να “στείλετε” τον ήχο στο PC σας και αν ακουστεί από τα ηχεία του

Ενδιαφέρον ε; Για να καταφέρετε τα παραπάνω υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μάλιστα πολύ εύκολοι. Για να το κάνετε το PC σας (είτε έχει windows/linux/mac), εγκαταστήστε το XBMC και ενεργοποιήστε τη λήψη AirPlay content. Όσο το XBMC είναι ανοιχτό και βρίσκεται στο ίδιο wifi δίκτυο με το iPhone σας, τα apps που υποστηρίζουν AirPlay (πχ YouTube, Photos app κλπ) θα εμφανίζουν ένα τριγωνικό εικονίδιο δίπλα στα play,pause,stop. Από εκεί θα επιλέξετε το XBMC και πλέον η αναπαραγωγή θα γίνεται στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Ωστόσο το XBMC δεν υποστηρίζει mirroring και επίσης δεν κατάφερα να του στείλω μουσική.

Ειδικά για τη μουσική υπάρχει μαι εφαρμογή για Windows, το Shairport4w. Απλά το ανοίγετε και όπως πριν στο iPhone σας εμφανίζεται το τριγωνάκι όταν είστε σε app που παίζει μουσική. Έτσι ο ήχος θα ακούγεται από το PC σας.

Αν για παράδειγμα είστε σε ένα σπίτι και θέλετε να παίξετε μουσική από το iPhone χωρίς να κάνετε sync κλπ, η λύση είναι η παραπάνω! Αν θέλετε να δείξετε το 1080p βίντεο που τραβήξατε με την κάμερα του iPhone4S χωρίς πρώτα να το κάνετε copy, απλά εγκαταστήστε το XBMC και παίξτε το!!

Comments (1)

επαγγελματικό blogging
May 20th, 2012 at 7:55 pm

Όλο και περισσότερα πράγματα θα κάνεις με το iphone….