Bioshock Review

Published by stelabouras in Consoles, Gaming

bioshock-steel-cover-xbox-360 

Χθες αποφάσισα (με την αδυναμία σύνδεσης στο Internet) να αγοράσω επιτέλους το Bioshock, που είχα βάλει καιρό στο μάτι. Θα μου πείτε “κατάλληλη περίοδο βρήκες, με την εξεταστική προ των πυλών” και εγώ απλά θα κάνω ότι δεν σας άκουσα!

Είναι το πρώτο game που αγοράζω στο Xbox και ίσως ένα από τα τελευταία, καθώς τα 70 euro για την απόκτηση ενός τίτλου, την ώρα που η ίδια η κονσόλα κυμαίνεται στα 300 euro, είναι κάπως εγκληματικά ως τιμή.

Πάντως μπορώ να πω ότι το Bioshock άξιζε τα λεφτά του. Ξετυλίγοντας το περιτύλιγμα, η θήκη του δεν είναι πλαστική αλλά μεταλλική (!) με ανάγλυφο το logo του Bioshock, κάτι που με εξέπληξε καθώς η ατμόσφαιρά του άρχισε να με συνεπαίρνει πολύ πριν βάλω το dvd στο Xbox 360.

Αφού λοιπόν άνοιξα την κονσόλα και έβαλα το δισκάκι, η (υποβρύχια) δεκαετία των 50s ξεκίνησε!

Ατμόσφαιρα

Όπως είχε σημειώσει και το Edge Magazine, το να πούμε ότι το παιχνίδι είναι ατμοσφαιρικό, απλά δεν αρκεί.

Οι μελωδίες που παίζουν στο γραμμόφωνο, τα πλημμυρισμένα κτίρια του Rapture (η υποβρύχια πόλη) και οι μονόλογοι των slicers (τα μεταλλαγμένα όντα που καραδοκούν στα σκοτάδια) σας βάζουν στο πετσί του ρόλου μέσα στα 5 πρώτα λεπτά!

Bioshock 1

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σαστίσετε με το που θα ανοίξετε μια πόρτα και κάτι θα πεταχτεί μπροστά σας τσιρίζοντας ή θα δείτε μια σκιά να έρχεται από το διπλανό δωμάτιο.

Η δυνατότητα που σας δίνει το παιχνίδι να σώνετε όπου θέλετε εσείς και να μπορείτε να αναγεννηθείτε σε κοντινές περιοχές είναι πολύτιμη, τόσο γιατί αν κάτι πάει στραβά έχετε όσες ευκαιρίες θέλετε, αλλά και για να δοκιμάσετε διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης!

Gameplay

Ένα από τα ισχυρά στοιχεία του Bioshock είναι το ανοιχτό gameplay του. Μπορείτε να ακολουθείστε διαφορετικές οδούς για να πετύχετε κάτι, πράγμα αρκετά σπάνιο σε ένα fps.

Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε hack το σύστημα ασφαλείας για να είναι με το μέρος σας (με ένα πολύ έξυπνο τρόπο για hacking που ουσιαστικά είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό minigame), ή να το απενεργοποιήσετε με ένα plasmid (κάτι σαν spells σε…ενέσιμες μορφές) ηλεκτρισμού, να το διαλύσετε ή απλά να το αποφύγετε.

Έτσι κάθε φορά που παίζετε το παιχνίδι, ακόμα και αν είστε στο ίδιο δωμάτιο, έχετε αρκετούς τρόπους για να εξολοθρεύσετε κάποιον, ακόμη και να τους βάλετε να μαλώσουν μεταξύ τους (μέσω φυσικά ειδικών plasmids).

bioshock 2

Γενικά το hacking είναι ενσωματωμένο μέσα στο παιχνίδι αφού εκτός του συστήματος ασφαλείας, hack επιδέχονται και τα medical stations που κατά καιρούς συναντάτε στους τοίχους, ή οι αυτόματοι πωλητές, ώστε να πετύχετε έκπτωση στις αγορές σας και να αποτρέψετε τους εχθρούς σας να τα χρησιμοποιήσουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη των npcs είναι φανταστική, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στο gameplay. Κρύβονται για να μην τους πετύχετε, φωνάζουν βοήθεια και ψάχνουν για το κοντινότερο medical station για ανάρρωση.

Αλλά το καλύτερο είναι πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον υπέρ σας για να τους εξολοθρεύσετε με πιο κλασσική μέθοδο το ηλεκτροσόκ όταν πατάνε στο νερό!

Learning Curve

Συνήθως σε ένα νέο game πάντα υπάρχει κάτι σαν training ώστε να καταλάβει ο παίκτης τα controls και να εξοικειωθεί με το σύστημα.

Στο Bioshock κάτι τέτοιο δεν υπάρχει (εκτός από τα on-screen tips που εμφανίζονται κατά την διάρκεια του game) γιατί πολύ απλά, δεν χρειάζεται! Το σύστημα στόχευσης και χρήσης των plasmids είναι πολύ απλό και μέσα σε 5-7 λεπτά gaming θα μπορείτε να χειρίζεστε τον κεντρικό ήρωα (Jack) χωρίς πρόβλημα!

bioshock 3

Γενικά

Αυτό το οποίο μένει στο τέλος όσο αναφορά το Bioshock, είναι πως δικαίως αρκετοί το χαρακτηρίζουν από τώρα game of the year, όχι μόνο για τα καταπληκτικά του γραφικά (powered by Unreal Technology) που πολλές φορές θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό αλλά και για το καταπληκτικό gameplay που, ελπίζω, πολλοί να χρησιμοποιήσουν ως σημείο αναφοράς.

Γενικά το Bioshock στέκεται άξιο δίπλα στο System Shock 2, ως “πνευματικός διάδοχός” του!

bioshock 5

Βαθμολογία

Το Bioshock παίρνει χωρίς πρόβλημα 5/5 σε όλους τους τομείς όπως επίσης και ένα μεγάλο συγγνώμη στους developers του παιχνιδιού που ακόμη δεν κατάφερα να το τεστάρω σε 1080p ανάλυση αλλά στην φτωχή μου SD-TV!

Μπράβο 2K Games!

Comments (6)

Petrakeas
August 26th, 2007 at 4:06 pm

Έτρεξα το PC demo σε 1024×768 με τη φτωχή μου 6800!! Δεν έλεγε πολύ. Στο xbox ήταν καλύτερη η εμπειρία αν και έτρεχε σε SDTV. Αλλά έχει όντως απίστευτη ατμόσφαιρα και φοβερό-creepy surround ήχο.
Αισθάνεσαι ότι όντως είσαι μέσα στο νερό!!! Σταγόνες πέφτουν. Μπορείς να ακούσεις τα τριξίματα της πόλης κάτω από το βάρος τόνων νερού, αλλά και μουσική από γραμμόφωνο που ενισχύει το 50′s κλίμα!!

KCorax
August 26th, 2007 at 11:27 pm

Μπορούμε να έχουμε μερικές ειξονες από το νερό ; Αν δεν απατώμαι ειναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν αυτό το είδος σωματιδίων για την προσέγγιση του. Κατά προτίμηση μια ροή νερού ενώ πέφτει και επίσης πρόσεξε τον παφλασμό που κάνει όταν πέφτει πάλι μέσα σε νερό.
Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης της μηχανής μπορείς επίσης να σπας ότι δοχεία νερού βρίσκεις και να τα παρακολουθείς να αδειάζουν κάνοντας ένα μεταβαλλομενο πιδακα κλπ.

stelabouras
August 26th, 2007 at 11:31 pm

Θα προσπαθήσω να πάρω κανένα screenshot από την pc version γιατί από το Xbox μάλλον δεν θα φανεί τίποτα.

Όσο για τα εφέ του νερού είναι πράγματι εντυπωσιακά. Τόσο τα τρεχούμενα που αν κάτσεις από κάτω θολώνει για λίγο η όρασή σου, αλλά και για τις σταγόνες που βρέχουν την οθόνη, τον πάγο που λιώνει και γίνεται νερό και όντως, οι παφλασμοί είναι το κάτι άλλο..

lakis
September 8th, 2007 at 9:47 am

Where is the fun? Where is the gameplay innovation? Where are the revolutionary story-telling mechanics? Nowhere, that’s who.

Must Play Games αυτή την περίοδο at Wiggler
October 2nd, 2007 at 11:53 am

[...] λοιπόν από το Bioshock που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα περίπου θα πρότεινα [...]

Castle Crashers at Wiggler
September 19th, 2008 at 9:43 pm

[...] game που μου είχε κάνει εντύπωση θυμάμαι ήταν το Bioshock, το οποίο όμως ακόμη δεν έχω τερματίσει, με το Gears of War [...]