Google Android με απλά λόγια

Published by stelabouras in Coding, Internet, Network, Software, Tech

android-wallpaper 

Google Android, η μεγάλη ανακοίνωση της Google την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία η εταιρία υπόσχεται να μετατρέψει κάθε κινητό σε ένα Google Phone.

Τι είναι όμως το Google Android με απλά λόγια; Ελπίζω στις επόμενες γραμμές να ξεκαθαρίσω κάπως την ιστορία για όσους θέλουν να ενημερωθούν για το τι μπορεί να προσφέρει και για ποιό λόγο υπάρχει όλο το buzz.

Το Google Android λοιπόν είναι μια πλατφόρμα για κάθε κινητό, και περιελαμβάνει ένα λειτουργικό σύστημα (με πυρήνα Linux 2.6), βιβλιοθήκες, application framework και μια “εικονική μηχανή” (Dalvik Virtual Machine) πάνω στην οποία θα τρέχουν οι εφαρμογές, γραμμένες σε Java.

Android System Architecture

Οι βιβλιοθήκες του συστήματος δίνουν αρκετές δυνατότητες (πέρα από τα βασικά mobile phone stuff όπως διαχείριση επαφών και τα συναφή) τόσο για επικοινωνία (wifi, bluetooth, gps) και ασφάλεια (ssl) αλλά και για πιο fancy πράγματα όπως υποστήριξη multitouch οθονών, 3d graphics με το Opengl|ES API (και 2D με την SGL) και rendering webpages (φυσικά) με το Webkit (βλέπε Safari).

H Google έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό SDK για όσους θέλουν να προγραμματίσουν (δωρεάν) για το Android, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και δίνοντας κίνητρο στους developers να φτιάξουν κάτι χρήσιμο για την νέα πλατφόρμα, βραβεύοντας τις καλύτερες εφαρμογές με $10,000,000!

Android Emulator

Είναι το Google Android το anti-iPhone όπως πολλοί θέλουν να το χαρακτηρίσουν; Πιστεύω πως όχι. Η Google θέλει να προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό από την κλειστή αρχιτεκτονική της Apple ανοίγοντας τα πάντα και αγκαλιάζοντας το Open Source!

Ελπίζω στο κοντινό μέλλον η πλατφόμα Android να έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είμαι σε θέση να …google my phone!

Comments (5)

Petrakeas
November 18th, 2007 at 2:40 pm

10Μ $ στους developers που θα γράψουν καλές εφαρμογές για το Android…

Sotiris Koukios
November 18th, 2007 at 8:16 pm

πάντως είσαι απο το πιο χρήσιμα ιστολόγιο του διαδικτύου. Εύγε !!!
http://koukios.wordpress.com

Vagelis
November 19th, 2007 at 2:43 am

Εγώ πάλι γιατί βλέπω συνεργασία των δύο; (apple-google) μη ξεχνάς και το γεγονός ότι ο Eric Schmidt (συνιδρυτής της Google) είναι board member στην Apple…. είναι λίγο συνωμοτικό, αλλά νομίζω ότι η διαμάχη της Google με την Verizon για την πανεθνική συχνότητα των 700 μόνο άσχετη δεν είναι με το iPhone, προβλέπω πως οι δυο τους θέλουν να κλέψουν την αγορά κινητής από τους παραδοσιακούς παίχτες.

Πολύ καλή παρουσίαση btw!

Google News στο MWC at Wiggler
February 13th, 2008 at 11:24 am

[...] Δύο αρκετά μεγάλες ανακοινώσεις έγιναν από πλευράς Google στο Mobile World Congress 2008 στην Βαρκελώνη που αφορούν τόσο την ίδια την μηχανή αναζήτησης της εταιρίας, όσο και την mobile πλατφόρμα που αποκάλυψαν πρόσφατα, το Google Android. [...]

George G.
April 3rd, 2011 at 1:25 pm

Δεν ξέρω αν παρακολουθείται αυτό ακόμα, αλλά απλά έπρεπε να κάνω σχόλιο. Κοιτάξτε που έφτασε το Android τώρα…