iPhone Adventures, part 2 : Software

Published by stelabouras in Gadgets, Hardware, Internet, Software

iphone-screen 

Ένας μήνας και 4 μέρες από τότε που αγόρασα το iPhone. Αρκετός καιρός για να αρχίσω να περιγράφω τα τι και πως της συσκευής που τόσο παιδεύτηκα να αποκτήσω.

Ας επικεντρωθώ στο software αυτή την φορά. Τις πρώτες μέρες αποφάσισα να μην εγκαταστήσω εφαρμογές, παρά να ταξινομήσω -επιτέλους- τις επαφές μου και να τακτοποιήσω το θέμα MobileMe syncing μεταξύ φορητού, σταθερού και iPhone.

Η αρχή

Κοντολογίς το syncing δεν δούλεψε με την μία, με τα δεδομένα μου να ήταν κάπου χαμένα στα…σύννεφα. Μετά από αρκετά searches στα support pages της Apples, ένα format του iPhone και αρκετά tests, τα είχα καταφέρει και τα δεδομένα τελικά συγχρονίζονται άψογα με το me account.

Όταν τα πράγματα ξεκαθάρισαν επιτέλους με τους λογαριασμούς και το syncing, ήρθε και το 2.1 firmware update που βελτίωσε κατά πολύ το battery consumption θέμα και άρχισα πλέον να ασχολούμαι τακτικά με το downloading αρκετών apps από το App Store του κινητού.

Θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι οι εφαρμογές μπορούν να κατέβουν απευθείας στο iPhone, χωρίς να είναι απαραίτητο το syncing με το iTunes (όπως γίνεται για παράδειγμα στα podcasts), κάτι που κάνει την συσκευή πιο ανεξάρτητη και την εμπειρία πιο ολοκληρωμένη.

Το interface του iPhone είναι αρκετά responsive (ναι, δεν λέω τέλειο, έχει κολλήματα ώρες και στιγμές) και γενικά είναι σταθερό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που είτε θα κολλάνε οι εφαρμογές, ή θα κλείνουν ξαφνικά ή θα κολλάει όλη η συσκευή. Αλλά και πάλι τονίζω ότι αυτό γίνεται σπάνια, για αποφυγή παρεξηγήσεων και συνήθως ισχύει ο νόμος του Murphy “η συσκευή θα κολλήσει, την στιγμή που κάνεις επίδειξη και λες : “Μα δεν είναι γ****ο;””

Εφαρμογές

Όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω screenshots έχω αρκετές εφαρμογές εγκατεστημένες, κοντά 3 σελίδες (η πρώτη δεν μετράει). Πως τις έχω οργανώσει;

Πρώτη σελίδα οι default, παρέα με το Twitterific.

Δεύτερη σελίδα οι εφαρμογές που μου έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι έχουν λόγο ύπαρξης, ταξινομημένες ανά…χρώμα.

Τρίτη σελίδα, games και κάποιες online εφαρμογές και τέταρτη σελίδα όσες έχουν εγκατασταθεί τελευταία και είναι είτε θα προαχθούν στις προηγούμενες σελίδες ή θα φύγουν!

Γενικά έχω μείνει ευχαριστημένος από την ποιότητα αρκετών online εφαρμογών που συνδέουν τους λογαριασμούς σε social networks (Facebook, Linkedin , Twitterific, Klick apps) και από αρκετά games, ωστόσο υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης. Τόσο στην ποιότητα όσο και στην χρηστικότητα των εφαρμογών.

Η ποιότητα σχεδόν όλων των games που έχω δει βρίσκεται ακόμη σε μέτρια επίπεδα από πλευράς γραφικών, την ώρα που είναι γνωστό πως το iPhone μπορεί να αποδώσει με σχετική ευκολία 3d γραφικά. Αυτό που έχει πιο πολύ σημασία όμως και από τα γραφικά είναι η κατηγορία των games. Σχεδόν το 90% πρόκειται για απλά puzzle games, μεταφορές απλών flash games και ports απλών shareware games από το MacOSX.

Φυσικά μπορεί κάποιος να πει, ότι τα puzzle games είναι κάτι με το οποίο μπορεί εύκολα να περάσει τον χρόνο του κανείς όταν περιμένει στην ουρά ή στην στάση, παρόλα αυτά και σε αυτόν τον τομέα τα περιθώρια είναι αρκετά. Και δεν αναφέρομαι σε απλά ports και μεταφορές, αλλά σε εφαρμογές / παιχνίδια που θα αξιοποιούν το multitouch interface της συσκευής, το orientation και -γιατί όχι- το gps.

Από location based games, εφαρμογές handwriting, σοβαρούς role playing και adventure τίτλους, οι εφαρμογές που μπορούν να δημιουργηθούν είναι τόσες πολλές, την ώρα που κυκλοφορούν 10 lighter apps και 20 to-do list apps.

Όσο για το target group; Τα downloads των εφαρμογών και τα λεφτά που κερδίζουν κάθε εβδομάδα αρκετοί developers φτάνουν σε εξωφρενικούς αριθμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως η ebook reader εφαρμογή Stanza (recommended) έχει κατέβει 395.000 φορές, την στιγμή που η ebook reader συσκευή της Amazon, Kindle, θα έχει πουλήσει βάσει μετρήσεων όλο το 2008, 380.000 κομμάτια. Δεν ισχυρίζομαι πως όσοι έχουν το Stanza διαβάζουν συνέχεια ebooks, παρόλα αυτά είναι μια σεβαστή διαφορά.

Δοκίμασα και προτείνω

Εφαρμογές

Games

Comments (6)

kavaliotis
October 9th, 2008 at 12:43 am

Καλα εισαι, στην αρχη οταν το πηρα και ασχοληθηκα μια μερα μαζι του, περασα 152 εφαρμογες που γενικα ειχα δει οτι ισως τις χρειαστω! Καπου 9-10 σελιδες ειχα αν θυμαμαι καλα με εικονιδια!!! Και αρχισα και τα εβλεπα σιγα σιγα να δω τελικα αν αξιζουν και κατεληξα σε 4-5 σελιδες. Και σιγα σιγα σβηνω οτι βλεπω οτι δεν χρησιμοποιω και προσθετω οτι καλο καινουριο κυκλοφορει…

vildanden
October 9th, 2008 at 10:29 am

Διαβάζεις το Call of Cthulhu στο iphone! Εκσυγχρονισμός! :-)

simos
October 9th, 2008 at 7:25 pm

Εγω παντως το iphone το βλεπω απλα σαν μια ακομη καλη διαφημιση apple και vodafone.. Μπορει να εχει καποια πλεονεκτήματα εναντι του touch diamond αλλα στις περισσοτερες των περιπτώσεων θελω να πιστεύω οτι το τελευταίο νικάει κατα κράτος το iphone .. Δυστυχως οχι και στις πωλήσεις οπου το diamond δεν εχει κανει τοση διαφημιση..

RooF
October 11th, 2008 at 1:46 pm

@Simos μη συγκρινεις το iphone με το Diamond. H συγκριση ειναι αδικη και για τις δυο συσκευες οι οποιες το μονο κοινο που εχουν ειναι οτι εχουν οθονη αφης και στυλ.

Απευθυνονται σε διαφορετικο κοινο.

Quick App: Black Out for the iPhone — iPhone Tricks, Tips and Hacks
January 21st, 2009 at 3:58 am

[...] iPhone Adventures, part 2 : Software [...]

ΦΩΤΗΣ
February 1st, 2009 at 8:07 pm

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ I PHONE;;