Project: Open Source Windows!

Published by ispofacto in Software, Tech

react_os.jpgΟ λόγος για το ReactOS. Πρόκειται για ένα Open Source λειτουργικό σύτημα που σαν σκοπό έχει να γίνει ένα λειτουργικό ακριβώς όπως τα Windows αλλά σε Open Source μορφή. Να μπορεί δηλαδή να τρέξει όλες τις εφαρμογές των windows αλλά και κάθε μορφής drivers να είναι συμβατοί  με αυτό! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε alpha μορφή αν και μπορεί να τρέξει το Open Office, Nero Burning Rom, Winrar, Flash κτλ. Να σημειώσω ότι μπορεί να τρέξει και παιχνίδια: Unreal, Deus Ex και Quake!

Comments (3)

KCorax
July 24th, 2006 at 6:32 pm

> Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε alpha μορφή αν και μπορεί να τρέξει το Open Office, Nero Burning Rom,

Επειδή το παρακολουθώ χρόνια τώρα:
- Είναι alpha έκτοτε, δεν έχουν καταφέρει *τίποτα* εκτός απο αυτά τα οποία υποστηρίζει το Wine. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι κάνουν εκεί τελοσπάντων.
- Δεν έχω καταφέρει να τρέξω τίποτα εκτός απο τις εφαρμογές τις οποίες είναι κουρδισμένο να παίζει. Ακόμη και μια σουίτα παιχνιδάκια για win 3.1 που είχα δεν παίζει. Μα τι παίζει τελοσπάντων…
- Τρώει βόμβες ! Εαν κρεμάσει μια εφαρμογή (συχνότατο) κρεμάει όλο το σύστημα. Δεν έχω καταλάβει εαν χρησιμοποιούν τον πυρήνα του Linux, αλλά κάτι πάει στραβά, πολύ στραβά.
- Αργούν τραγικά. Σκεφτείτε οτι κατηγορούμε την ms που καθυστέρησε να παραδώσει το νέο λειτουργικό της, και όταν αυτό βγεί αυτοί θα έχουν 0 υποστήριξη για νέες εφαρμογές.
- Μπορεί να τους κλείσει η ms με μία μήνυση. Το api των windows σε αντίθεση με το .net δεν είναι standard. Δεν είναι οτι διακυβέβεται το καλό δημόσιο προφίλ της ms, εδώ δεν κόλλωσε η Apple με το fork που έγινε στο osX. Το ίδιο ισχύει για το Wine, αλλά τουλάχιστον είναι πιο γνωστό.

Μα τι σκέφτονται… Αντί να προωθήσουν την ανάπτυξη του Wine, που σαν μέρος διανομής linux παρέχει ήδη ένα λειτουργικό desktop (gnome/kde) πάνε και τα φτιάχνουν απο την αρχή ; Νομίζω πρόκειται για κλασική περίπτωση έλλειψης αρχηγού σε έργο ελεύθερου λογισμικού.

KCorax
July 24th, 2006 at 6:35 pm

Σόρυ για το ‘χοντρό πακέρο’ αλλα το wp έσφαξε το δημοσίευμά μου.
Βρε παιδιά έναν υποτυπώδη editor δεν μπορούμε να έχουμε ;
Το FCK που είχες αναφέρει και εσύ ispo αρκεί να καλέσετε τη συνάρτηση replaceTextArea και αντικαθιστά όλα τα λευκά πεδία με editor, δηλαδή 5 γραμμές στο html template, και είναι και κούκλα.

ispofacto
July 24th, 2006 at 8:19 pm

dunno, ipefthinos giafta einai o stelios :)