Πόσα από τα emails μας αφορούν πραγματικά;

Published by stelabouras in Internet

email1 

Παρατηρώντας τον αριθμό των emails που δέχομαι ως notifications από αρκετές υπηρεσίες (βλ. friend requests, newsletters, e-zines) αποφάσισα να μετρήσω πόσα από τα emails που δέχομαι σε καθημερινή βάση προέρχονται από αυτοματοποιημένα συστήματα και πόσα είναι αυτά που όντως με αφορούν.

Χρησιμοποιώντας το Gmail ως κύριο email address για αρκετά web profiles, δημιούργησα ένα filter μαζεύοντας 62 υπηρεσίες σε αυτό, μαρκάροντας έτσι όσα email μου έρχονται από αυτές τις υπηρεσίες ως “Notifications”. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε παρακάτω, με την εικόνα να δείχνει τα τελευταία 25 email που έχω δεχτεί.

Όπως καταλαβαίνετε σε σύνολο 25 email, 8 μόνο είναι αυτά που πραγματικά με αφορούν και χρίζουν άμεσης απάντησης, ενώ 17 είναι τα notification emails. Προχωρώντας πιο πίσω στον χρόνο, σε σύνολο 200 email, τα 56 μόνο ήταν σημαντικά (28%).

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως όλα τα notification emails, μου είναι τελείως αδιάφορα. Η αποστολή των notification emails έχει γίνει μετά από δική μου ενέργεια και έτσι δεν μπορούν να θεωρηθούν άμεσα spam. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται στο ότι το 70+% των emails που φτάνουν στο inbox μου καθημερινά, έχουν ως στόχο να με πληροφορήσουν για την δραστηριότητα σε social networks (facebook, twitter) και websites που ίσως με ενδιαφέρουν, μετατρέποντας έτσι το μέσο (email) σε one-way εργαλείο, αφού δεν χρειάζεται ή δεν είναι δυνατό να απαντήσω σε αυτά (χαρακτηριστικό γνώρισμα το noreply@… address που διαθέτουν τα περισσότερα).

Κοιτώντας το παραπάνω screenshot, είναι πλέον εμφανές πως το information overload δεν εντοπίζεται μόνο στους aggregators. Τα mailboxes έχουν αρχίσει να κατακλύζονται με ροή πληροφόρησης από διάφορα websites, που αν και παλαιότερα κάτι τέτοιο περιοριζόταν στα newsletters, στις μέρες μας έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σε τελική ανάλυση, είναι στο χέρι του καθενός να αξιολογήσει τι πραγματικά βρίσκει ενδιαφέρον και άξιο προσοχής, ειδικά μέσα στο ηλεκτρονικό του γραμματοκιβώτιο που τα προσωπικά email έχουν πάντα μια προτεραιότητα έναντι των κάθε λογής ειδοποιήσεων.

Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στο δικό σας mailbox; Το ελπίζω πραγματικά, για να αρχίσω να ανησυχώ λιγότερο.

Comments (4)

Kostas
August 13th, 2008 at 3:24 pm

Kanena! ola einai Spam forever and ever!

mamonu
August 14th, 2008 at 12:12 am

exo ena email account mono gia notifications

also xrisimopio to digsby (to opoio nomizo oti apo edo to eida proti fora)

Solitaryx88
August 18th, 2008 at 2:47 pm

Eytixws egw mexri stigmis dn exw toso megalo provlima…
Allla kathe mera dimioyrgw filtra prowthisis ston kado.
Eutixos apo ta 40-50 mail poy exw tin imera ta 35-40 me endiaferoyn.
Ayto to kanw giati exw push mail sto kinito kai dn mporw na akoyw to berry na xtipaei gia vlakies…
Thelei agwna kai prospatheia :D

Σ.Κ.
August 23rd, 2008 at 4:23 pm

Είναι απίστευτο πόσο δημιουργικό χρόνο μας στερούν. Έχω την εντύπωση ότι με αυτά και με αυτά το email θα αρχίσει να πεθαίνει ως μη παραγωγικό μέσο.

Επιπλέον όταν στέλνω ένα mail σε μια εταιρεία πρέπει να πάρω και τηλέφωνο για να σιγουρευτώ ότι δεν πήγε στα spam και ότι θα το προσέξουν. Τελικά άρχισα να ξανασκέφτομαι το ενδεχόμενο του fax ;-)