iPhone App Ideas Part 2

Published by stelabouras in Gadgets, Internet, Software, Tech

location-aware-alarm 

Στο πρώτο post της σειράς παρουσίασα μια ιδέα που είχα για ένα απλό iPhone application/game που σχετιζόταν με τις location-aware δυνατότητες του κινητού της Apple.

Στο δεύτερο μέρος θα ήθελα να παρουσιάσω ακόμη μια ιδέα που είχα πρόσφατα, που κάνει και αυτή χρήση του GPS που φέρει το iPhone 3G. Αυτή την φορά η εφαρμογή πρόκειται περισσότερο για utility και φέρει το (φανταστικό) όνομα location-aware alarm.

Ας εξηγήσω όμως περί τίνος πρόκειται.

Πολλές φορές πριν φύγουμε από κάποιον χώρο (σπίτι, δουλειά, parking, super market), θέλουμε να μην ξεχάσουμε να πάρουμε κάτι μαζί μας φεύγοντας (γυαλιά, κλειδιά, τσάντα, κινητό) ή να εκτελέσουμε μια συγκεκριμένη ενέργεια πριν φύγουμε από αυτόν τον χώρο (να κλείσουμε τον γενικό, να κλειδώσουμε, να κλείσουμε τα τζάμια κ.λ.π.). Και όμως, πολλές φορές ακόμη και αν έχουμε βάλει στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτή την ειδοποίηση, συχνά την ξεχνάμε και την θυμόμαστε όταν είναι πολύ αργά (πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση “A, έκλεισα τον θερμοσίφωνα;” / “Α, τώρα κλείδωσα το αμάξι ή όχι;”).

Τέτοιες ειδοποιήσεις που σχετίζονται περισσότερο με την τοποθεσία (location-based/aware) και λιγότερο με τον χρόνο, είναι πιο δύσκολο να καταγραφούν ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες ειδοποιήσεις. Παρόλα αυτά, μια συσκευή που διαθέτει ενσωματωμένο GPS και γενικότερα αντιλαμβάνεται την θέση της στον χώρο, μπορεί να βοηθήσει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το Location-aware alarm πρόκειται για την εφαρμογή που λύνει το παραπάνω πρόβλημα. Ο χρήστης ανοίγει το application, πληκτρολογεί το μήνυμα που θέλει να φανεί ως υπενθύμιση όταν απομακρυνθεί από τον χώρο που βρίσκεται και επιτρέπει στο application να έχει πρόσβαση στο ‘Current Location’ του. Μετά από αυτό, και δεδομένου πως η εφαρμογή τρέχει, την στιγμή που ο χρήστης απομακρυνθεί από μια ακτίνα από το current location που είχε όταν είχε καθορίσει το notification, το κινητό θα τον ειδοποιήσει για αυτό που είχε σημειώσει.

Επιπρόσθετα ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κάποιων προκαθορισμένων presets (αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι / στο parking της δουλειάς / στο γραφείο) ώστε να καθορίζεται το εύρος της περιοχής και να προβάλει τις ειδοποιήσεις την στιγμή που αυτός απομακρύνεται από τον χώρο για τον οποίο ισχύει το location-aware notification.

Φυσικά ένα τέτοιου είδους alarm θα μπορεί να εμπλουτιστεί με περισσότερα χαρακτηριστικά όπως ο χρόνος και presets συγκεκριμένων fixed τοποθεσιών, παρόλα θα προτιμήσω μια πιο K.I.S.S. προσέγγιση στο θέμα!

Comments (6)

Rocean
December 1st, 2008 at 3:46 pm

Καλό ακούγεται, αλλά υπάρχουν 2 προβλήματα
1) Το γενικό πρόβλημα του iphone που δεν τρέχει εφαρμογές στο background, το οποίο ακυρώνει δυστυχώς οποιαδήποτε τέτοια εφαρμογή.
2) Το πρόβλημα ότι το GPS δεν πιάνει σε κλειστούς χώρους. Οπότε δεν θα καταλαβαίνει που είσαι και άρα αν έφυγες από εκει.

stelabouras
December 1st, 2008 at 4:00 pm

@Rocean

Έχεις δίκιο για τα παραπάνω, παρόλα αυτά λύνονται σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα.

1) Όντως το να τρέχει η εφαρμογή στο background (όπως το native alarm application της Apple) θα ήταν το ιδανικό, παρόλα αυτά υπάρχουν ήδη αρκετές εφαρμογές που αν και θα μπορούσαν να τρέχουν στο παρασκήνιο (και δεν το κάνουν λόγω undocumented SDK functions), απαιτούν να είναι ανοιχτές για όση ώρα χρειάζονται (βλ. Runkeeper), ώστε να συλλέγουν δεδομένα χωρίς διακοπή.
2) Σε κλειστούς χώρους λογικά μπορεί να γίνεται ο εντοπισμός σε μια ευρύτερη περιοχή (πάλι με το location api του iPhone) και οι ειδοποιήσεις να δίνονται λίγο πιο…αργά από το κανονικό :P

Petrakeas
December 1st, 2008 at 6:18 pm

Φαντάσου όμως να έχεις βάλει στο iphone να σε ειδοποιήσει να πάρεις τα κλειδιά του σπιτιού πριν βγεις απ’ αυτό!!!

RooF
December 1st, 2008 at 7:45 pm

Το gps σε όλες τις συσκευές κρατάει στη μνήμη την τελευταία τοποθεσία που ανίχνευσε μέχρι να βρει πάλι στίγμα. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα.

Η μπαταρία δεν θα κράταγε καθολου…..

Και για να πω και την κακία μου…όπως είπε και ο Rocean πιο πάνω θα πρέπει πρώτα η Apple να μάθει τι είναι το multitasking :P

Ωραια ιδεα αλλα αν υπηρχε μια περιπτωση να βγει τετοια εφαρμογη θα ηταν πιο ευκολο να βγει σε WM συσκευες. :)

Faethon
December 1st, 2008 at 9:35 pm

Καλή ιδέα, υπάρχει κάτι σχετικό ήδη στο appstore:

GPS-R http://appshopper.com/navigation/gps-r
GPS ToDo List http://appshopper.com/productivity/gps-todo-list

Και άλλη μία με το ίδιο σκεπτικό αλλά ειδικά για alarm όταν φτάνεις στον σταθμό σου. Δηλαδή σε ξυπνάει μερικά μέτρα πριν.

Wake Me At http://appshopper.com/navigation/wake-me-at

Yannis
December 2nd, 2008 at 5:02 pm

Μπράβο, πολύ έξυπνο!
Θα το αγοράσω…