Kingston SSDNow V Series 128GB 2nd gen

Published by Petrakeas in Hardware, review

P3250009

Θα είμαι λακωνικός και θα ξεκινήσω λέγοντας για ποιο λόγο σας ενδιαφέρει αυτό το review. Το drive (SNV425-S2) κοστίζει  220-260 ευρώ κάπου και οι επιδόσεις του κοντράρουν έναν mainstream SSD. Να συμπληρώσω ότι υπάρχει TRIM support και ότι στη συσκευασία περιλαμβάνεται το Acronis True Image HD για να μεταφέρετε το λειτουργικό από τον παλιό σας δίσκο. Επίσης, πέρα από τα κλασσικά τεστ που έγιναν στον SSD θα σας περιγράψω την εμπειρία μου από τη χρήση του λειτουργικού μου από τον παλιό δίσκο (western digital caviar blue 320GB) στον Kingston SSD. Γιατί καλά είναι τα νουμεράκια, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι αν υπάρχει αισθητή διαφορά στις επιδόσεις του συστήματος και αν αξίζει κανείς να επενδύσει σε μια τέτοια αγορά.

Το partition στο οποίο έχω τα windows 7 έχει μέγεθος 200GB αλλά χρησιμοποιώ τα 80GB. Ωστόσο όταν πήγα να το μεταφέρω στον SSD(μέγεθος 119GB) με την επιλογή “Clone drive” του Acronis, πετούσε error. Στη συνέχεια επιχείρησα να κάνω shrink το partition μου από τα windows, αλλά για να πετύχει το shrink έπρεπε πρώτα να απενεργοποιήσω το paging, system restore και hybernation σύμφωνα με αυτό τον οδηγό και το μείωσα στα 90 GB. Ωστόσο το πρόβλημα στο Acronis παρέμεινε. Τελικά χρησιμοποίησα μία άλλη επιλογή του Acronis η οποία κάνει backup το partition σε ένα αρχείο σε τρίτο δίσκο (WD green 1TB) και μετά το έκανα restore στον SSD. Υποθέτω πως αυτός ο τρόπος θα δούλευε και χωρίς να χρειαστεί να κάνω shrink το αρχικό partition.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν να έχω στον kingston το λειτουργικό μου με όλα τα προγράμματα μου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με ένα φρέσκο install των windows, γιατί ένα φρέσκο install χωρίς πολλούς drivers, βεβαρημένη registry κλπ είναι γρήγορο σε οποιοδήποτε δίσκο. Ενώ τώρα μπορώ να βγάλω σημαντικά συμπεράσματα για τη βελτίωση ή όχι των επιδόσεων του υπολογιστή μου.

Η διαφορά ήταν τεράστια. Ενώ αρχικά χρειάζονταν 42 sec για πλήρες boot από το bios στο desktop των windows, τώρα αρκούσαν 16!! Επίσης όταν έκανα click στον firefox για να ανοίξει, άνοιγε λες και πιο πριν τον είχα minimized. Για τον chrome δε το συζητάμε.. Είναι έτσι και αλλιώς αστραπιαίος. Επίσης όταν μπαίνω στα win, έχω τη συνήθεια να ανοίγω ταυτόχρονα firefox, thunderbird, live messenger. Στον παλιό μου δίσκο η διαδικασία αργούσε γιατί έπρεπε η κεφαλή του να ψάχνει σε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Ενώ τώρα άνοιγαν και τα 3 απίστευτα γρήγορα. Επίσης δοκίμασα να φορτώσω μία πίστα στο Bioshock, αλλά εκεί η διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη γιατί το bottleneck ίσως να είναι σε άλλα σημεία πέρα του δίσκου:

SSD      -      WD 320GB

Bioshock:  25 sec      32 sec
windows7: 16 sec     42sec

Πάμε τώρα να μιλήσουμε με νουμεράκια. Πιο παλιά είχα κάνει review του Kingston V series 40GB ο οποίος χρησιμοποιούσε 34nm MLC NAND της Intel. Το drive των 128GB χρησιμοποιεί  Toshiba MLC NAND στα 43nm και τον JMicron JMF618 controller. Η αλήθεια είναι ότι ο 4οGB έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση (seek time, transfer rate κλπ) αλλά ο 128GB έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στην εγγραφή. Έτσι σαν σύνολο είναι καλύτερος.

Ανάγνωση μετρήσαμε στα 230 MB/sec και εγγραφή στα 140MB/sec. Δηλαδή λίγο παραπάνω από τα νούμερα που δίνει η Kingston. Ακολουθούν αποτελέσματα ανάγνωσης και εγγραφής εναλάξ:

snap337

snap342

snap343

Όπως φαίνεται στην εγγραφή η ταχύτητα ήταν πολύ ασταθής. Ωστόσο στη χρήση του δίσκου υπό πραγματικές συνθήκες δε φάνηκε κάτι τέτοιο.

snap344

snap345

snap346

Στο PCmark05 συγκέντρωσε  20961 βαθμούς. Δηλαδή τα πήγε λίγο χειρότερα από τον 40GB γιατί το τεστ δίνει περισσότερο βάση στην ανάγνωση. Ακολουθούν αναλυτικά οι επιδόσεις:

snap339

Στο Pcmark vantage συγκέντρωσε 18369 βαθμούς. Αναλυτικά:

snap341

Όπως φαίνεται οι επιδόσεις της νέας γενιάς του Kingston V series 128GB είναι πολύ καλύτερες από οποιοδήποτε συμβατικό σκληρό δίσκο και μάλιστα πλησιάζουν τις επιδόσεις ακριβών μοντέλων. Προσωπικά πιστεύω πως αν κάποιος χρησιμοποιούσε κάποιον SSD πιο γρήγορο από αυτόν δε θα μπορούσε εύκολα να καταλάβει τη διαφορά, εκτός και αν έκανε βαριές δουλειές όπως άνοιγμα εικόνων 300ΜΒ+ στο photoshop κλπ. Οπότε δεδομένης της τιμής του νομίζω ότι είναι πολύ καλή επένδυση για το μέλλον. Το αντεπιχείρημα πολλών είναι ότι η αγορά συνεχώς εξελίσσεται και σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχουν SSD με διπλάσια ταχύτητα. Ωστόσο μετά από ένα χρόνο πάλι θα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι του παραχρόνου οι SSD θα είναι ακόμα πιο γρήγοροι.  Οπότε θεωρήστε ότι έχουμε 3 κουτιά υπολογιστών που το ένα έχει αυτό τον SSD, το άλλο έναν SSD από το μέλλον και το τρίτο το σκληρό σας δίσκο. Είμαι σίγουρος ότι τη διαφορά ανάμεσα στους 2 SSD δε θα την καταλαβαίνατε, γιατί και οι 2 σε σχέση με το δίσκο σας θα ήταν απίστευτα πιο γρήγοροι. Άποψή μου είναι ότι αν κάποιος μπορεί να διαθέσει 220 ευρώ σήμερα, θα διαπιστώσει τεράστια διαφορά στην καθημερινή χρήση του υπολογιστή του που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με αναβάθμιση CPU κλπ.

Comments (9)

limgad
April 13th, 2010 at 5:26 pm

Πολύ καλή παρουσίαση του δίσκου. Εγώ θα σταθώ στο σημείο για τους SSD πιο γρήγορους από αυτόν.
Οι SSD είναι δίσκοι και αυτοί όπως και οι HDD. Και όπως όλοι οι δίσκοι, έχουν μια πιθανότητα να παράγουν corrupted data. Για το συγκεκριμένο μοντέλο δεν γνωρίζω το ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται, αλλά αν κάποιος αγοράσει πιο γρήγορο μοντέλο (αλλά στην κατηγορία των enterprise) σίγουρα θα βρει διαφορά (μιας και ο δίσκος στην παρουσίαση είναι consumer product).

Petrakeas
April 13th, 2010 at 5:40 pm

@limgad όταν είπα ότι δε θα δει διαφορά, το είπα με την έννοια ότι όταν πχ ο firefox ανοίγει σε 400ms, πόση διαφορά θα έχει αν ανοίξει σε 40ms; Σίγουρα σε enterprise καταστάσεις υπάρχει διαφορά.
Δεν ξέρω να σου πω για τα corrupted data.. Το αρνητικό τον SSD σε σχέση με τους παραδοσιακούς δίσκους είναι ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αλλά δεν είναι δίσκοι ακριβώς.. Πιο πολύ μοιάζουν με τα φλασάκια, παρά με τους δίσκους που χρησιμοποιούν μαγνητικό μέσο για την αποθήκευση.

Michalis
April 13th, 2010 at 11:18 pm

Πόσο πιο μικρή είναι η ζωή τους;
+1 Στην πολύ καλή παρουσίαση του δίσκου

Petrakeas
April 14th, 2010 at 2:06 am

Η kingston λέει 1000000ώρες λειτουργίας, ωστόσο οι SSD έχουν το εξής πρόβλημα. Κάθε φορά που τους βάζεις να γράψουν και να σβήσουν κάτι καταπονούνται. Γι αυτό και συνίσταται να μη χρησιμοποιείται defrag και άλλοι τρόποι δεικτοδότησης, αφού έτσι και αλλιώς οι SSD έχουν μικρό seek time και αυτές οι μέθοδοι θα προκαλούσαν περισσότερα και άσκοπα read/writes.

Πάντως πιστεύω 4 χρόνια άνετα θα αντέξει και κάπου τότε και εσύ θα θέλεις ένα καινούριο μοντέλο… Οπότε no problem :P

Kingston SSDNow V Series 2 review,
April 15th, 2010 at 4:22 pm

[...] [...]

Michalis
April 15th, 2010 at 11:34 pm

Ευχαριστώ Petrakea

Wolverine
April 19th, 2010 at 12:09 am

Εγω νομιζα οτι επειδη οι SSD δεν εχουν μηχανικα μερη (κεφαλες) η διαρκεια ζωης τους θα ηταν πολυ μεγαλυτερη εναντι των συμβατικων HDD. Απ’οτι φενεται εκανα λαθος. Κριμα, 4 χρονια δεν ειναι μεγαλη διαρκεια ζωης κατα τη γνωμη μου…

Petrakeas
April 19th, 2010 at 3:36 am

4 χρόνια είπα ενδεικτικά εγώ. Η αλήθεια είναι ότι νέα τεχνολογία και δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για χρόνο ζωής.
Ονομαστικός χρόνος ζωής είναι 1000000ώρες, πολύ περισσότερο από 4 χρόνια!

Kingston SSDNow V+ Series 128GB 2ng gen review at Wiggler
June 9th, 2010 at 9:52 pm

[...] είχαμε παρουσιάσει το μικρό αδερφάκι αυτού του SSD, τον Kingston Vseries 128GB.  Ο SSDNow V+ series 128 GB (SNV325S2) κοστίζει 100 ευρώ περισσότερο [...]